• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Besin güvenliği nasıl sağlanır

Besin güvenliği nasıl sağlanır
Beslenme sağlığın sürdürülmesi ve geliştirilmesinde önemli bir etmendir. Koruyucu sağlık önlemleri önerilerinin başında kaliteli beslenebilmek gelmektedir.

Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü koruyucu sağlık önerilerinden “ halkın elinde var olan besinleri en iyi ve etkin şekilde kullanmaya yönelik olarak eğitilmesi ve bilinçlendirilmesini “ özellikle ve önemle vurgulamıştır.

Kaliteli / iyi beslenme sadece fizyolojik değil aynı zamanda da psikolojik ve sosyal yanı da olan bir olgudur. Kaliteli /iyi beslenme Fizyolojik olarak sadece karın doyurmak anlamında da algılanmamalıdır. Bu doğrultuda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Her şeyden önce gereksinme duyulan miktarda besin tüketilmelidir.

Besinlerle sadece enerji yeterliliği değil, diğer besin öğeleri ve besin bileşenleri ve dolayısıyla besin gruplarından çeşitliliğe önem verilmelidir.

Gün boyu tüketilmesi gereken besinlerin tüketileceği öğün sayısı ve bu öğünlere dağılımında denge sağlanmalıdır.

Besin hazırlama ve pişirmede besin değeri korunumuna özen gösterilmelidir.

Besinlerin tüketilebilirlik kalitesi yüksek olmalıdır.

Tüketilecek besinler sağlığı bozucu olmamalı/besin güvenliği yönünden bir risk taşımamalı, yüksek hijyenik kaliteye sahip olmalıdır.

Ekonomik olmalıdır.

Yukarıda belirtilen kalite kriterlerinin bir veya bir kaçı eksik veya yetersiz olduğunda sağlığı hemen etkilememekte, olumsuzluklar uzun sürdüğünde/uzun vadede sağlık sorunlar kendini göstermekte iken, besin güvenliği ile ilgili kalite kriterinin yerine getirilememiş olması önemli halk sağlığı sorunlarına yol açabilecek derecede tehlikelidir. Bu durum çok sayıda insana yiyecek-içecek hizmet veren Toplu Beslenme Hizmetleri (TBH) açısından daha da önem kazanmaktadır.

Ülkemizde TBH veren/verilen kuruluşlarda (otel, hastane, yurt, banka mutfaklarında vb.)yapılan çalışmalar en büyük sorunun besin güvenliğine ilişkin olduğunu, bunların da başında personel hijyeni ve yiyecek-içecekle ilgili alanlarda fiziksel koşulların, araç-gerecin yetersizliğinin geldiğini göstermektedir. Personel hijyeninde de en önemli riskli noktanın çoğunlukla yiyecekle uğraşanların el yıkama uygulamalarındaki yetersizlik olduğu saptanmıştır.

Toplumun önemli bir kesiminin Toplu Beslenme Hizmetlerinden (TBH) yararlanma zorunluluğu, bu alanda hizmet veren kurum,kuruluş ve özel yemek firmaları açısından dikkatle ele alınması gereken bir konudur. Besin güvenliği riski bu gibi yerlerde çok sayıda kişiye sınırlı bir sürede yemek yetiştirme faktörü ve bu alanda hizmet veren yiyecek-içecek çalışanlarının donanımı ve bilinç düzeyleri de düşünüldüğünde önemli sorunlar yaratabilecek potansiyeldedir. Tüm bu nedenlerle besin güvenliği ve kaliteli bir hizmetin tüketicilere sunulması açısından besinin satın alınmasından, tüketim zincirinin sonuna dek çok iyi izlenmeli, yasal düzenlemeler bu önemli hizmetin rastgele değil, profesyonelce ve bilinçli bir şekilde yapılmasına yönlendirici olmalı. Bu hizmetlerin yönetim ve denetiminde beslenme ve Toplu beslenme alanında eğitim görmüş meslek mensupları görev almalıdır.
 

Bu haber toplam 2944 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim