• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

'Biber gazımız organik ve doğal'

'Biber gazımız organik ve doğal'
Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in "biber gazının öldürücü bir etkisi yok. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı'ndan bir zararı olmadığına dair raporumuz var" sözleri bir zamanlar çok tartışılmıştı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, insan sağlığına etkileri nedeniyle göz yaşartıcı gazların yasaklanması ve hiçbir durumda kullanımına izin verilmemesi gerektiğini bildirdi. TTB Merkez Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in “biber gazlarının insan sağlığına zararlı olmadığı” yönündeki ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı, bu kimyasal maddelerin ölüme kadar varan ciddi zararlar verdiği bildirildi. Bir kimyasalın “doğal” olmasının zararlı olmadığının kanıtı gibi değerlendirilemeyeceği belirtilen açıklamada, biber gazının Türkiye'de bir silaha dönüştüğü öne sürüldü. Açıklamada, biber gazlarının zararlı etkilerinin geçici olduğu ve sonuçlarının uzun sürmediği iddia edilmesine karşın, ölümle sonuçlanan olayların bulunduğu savunuldu. TTB Merkez Konseyi, “insan sağlığına etkileri nedeniyle bir kimyasal silah olan göz yaşartıcı gazlar”ın yasaklanmasını ve hiçbir durumda kullanılmamasını istedi.

DOĞAL OLMASI ZARARSIZ OLMASI ANLAMINA GELMİYOR

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı yetkilileri ise “Böyle bir rapor yok sadece yazılı görüş var ve insan sağlığına zararları yoktur anlamı çıkmıyor” diye konuştu.

Yetkililer ilk olarak 2003 yılında kendilerinden rapor değil, bir görüş istendiğini. Ardından 2007 yılında sağlık bakanlığı'na yazılı olarak daha detaylı bir görüş daha verildiğini belirtti.

"İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI YOKTUR" DEMEDİK

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Yağız Üresin, iki görüşün de "insan sağlığına zararları yoktur" anlamı çıkabilecek görüşler olmadığını söylerken, biber gazının boğazda yanma ve gözde yaşarma yapmasından bahsedildiğini ve sadece bu lokal etkiler ile ilgili olarak "kalıcı bir hasara neden olmaz" ibaresi bulunduğunu belirtti.

2007 yılında yazılan son raporun temel alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Üresin bu görüşte ise; astımlı hastalarda, kalp hastalarında önemli zararları olabileceğini söylediklerini bu tür bir rapor yazılmasının bilimsel anlamda mümkün olmadığını belirtti. Üresin: “Rapor yazılması için çalışma yapılması gerekiyor. Biber gazını insanlara sıkarak test etmemiz mümkün değil çünkü bilimsel etik açısından böyle bir çalışma yapılamaz.” yorumunu yaptı.

BİBER GAZI SADECE SAĞLIKLI BİREYLERE SIKILMIYOR

2007 yılında 16 fakülteden biber gazı ile ilgili istenen görüşlerden birini yazan Prof. Dr. Cihat Küçükhüseyin (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı) ise bahsi geçen raporda yazılanları Hürriyet'e şöyle anlattı; "Bu biber gazını tamamen sağlıklı bireylere sıkarsanız, kalıcı bir zararı yok sadece gözde yanma, yaşarma yapar. Ancak bunu ne olduğunu bilmediğiniz bir topluluğa sıkıyorsunuz. Akciğer hastalığı olan ve astımı olanlarda biber gazı ciddi etkiler doğurabilir. Astımlı hastalar ölebilir. Kronik akciğer enfeksiyonu olan kalp yetmezliğine bağlı akciğerde sıvı birikmesi olan hastalarda bu gaz tabloyu kötüleştiriyor.

Nefes yollarındaki salgıyı da artıyor. Göz yaşarması da buna bağlı. Zaten solunum güçlüğü var. Hasta oksijen sıkıntısına düşüyor. Dolayısıyla gazı attığınız yerde hastalığı olanlar için ölümcül olabilir. Sağlık Bakanlığı'na tavsiyem bu gazın hiçbir şekilde kullanılmaması." dedi.

"GAZIMIZ KALİTE BELGELİ VE DOĞAL"

SAĞLIKLI BİREYLERDE BİLE KALICI HASARLAR BIRAKIYOR

Konu ile ilgili kısa bir süre önce yapılan araştırma sonuçlarını değerlendiren göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Feyza Erkan biber gazının sağlıklı insanlarda bile çok ciddi etkileri olduğunu belirterek şunları söyledi; "Kısa bir süre önce bu konuda araştırma yaptık ve biber gazının çok ciddi etkileri olduğunu kanıtladık.

Biber gazından etkilenen 120 kişiye ulaştık ve hem sorular sorduk hem de solunum testleri yaptık. Bu kişilerin yüzde 60'ında ciddi solunum bozukluğu yüzde 45'inde ise dinlenme sırasında bile hışıltılı solunum olduğu ve kontrol grubuna göre solunumlarının çok daha kötü olduğunu tespit ettik." dedi.

SİGARANIN ETKİLERİYLE EŞDEĞER

Araştırmayı gerçekleştiren Düzce Üniversitesi'nden Prof. Dr. Peri Arbak da çalışmanın sonucunda çarpıcı biber gazının hemen hemen sigara kadar zararlı olduğunu, bireylerde kalıcı öksürük ve nefes darlığı geliştiğinin bu araştırmada ortaya çıktığını belirtti.

Peri Arbak, Türkiye'de biber gazının hayvanlar üzerinde etkilerini ortaya koyan tek araştırma ile ilgili de bilgi verdi. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi araştırmalarında çeşitli dozlarda biber gazına maruz kalan farelerin kanında asidoz olduğu ve bunun solunum nedeniyle olduğunu belirtti. Arbak; "Yani bu sonuç şu anlama geliyor. Kanın asidite tarafa kayması öldürücüdür. Her zaman ölüme yatkınlaştıran bir bulgunun dışa vurumudur. Solunumsal asidozun ölüme sebebiyet vermediğini kimse söyleyemez." diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2309 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim