• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Bilgileri sızdıran yardımcı doçente soruşturma açıldı

Bilgileri sızdıran yardımcı doçente soruşturma açıldı
Akdeniz Üniversitesi eski öğretim üyesi B.Ş. hakkında, Sağlık Bakanlığına ait bilgileri daha ara bir rapor çıkmadan gazetede yayımladığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Türkiye'de vatandaşları kanser eden ürünleri paylaşan Akdeniz Üniversitesi eski öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. B.Ş., soruşturma şoku yaşıyor.

B.Ş. hakkında, Sağlık Bakanlığına ait verileri henüz ara bir rapor yayınlanmadan, Cumhuriyet gazetesinde yayımladığı için soruşturma açıldı.

İDDİA: KANSER VAKALARINA DAİR İSTATİSTİKLER GİZLENİYOR

Geçen ay Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberde, Sağlık Bakanlığı'nın, 2011-2016 yıllarında yaptığı araştırma sonuçlarına göre, kanserden ölümlerin dünya ortalamasının üstünde olduğu, iddia edilmişti.

BAKANLIK: ÇALIŞMALAR HENÜZ TAMAMLANMADI, GİZLENEN BİR ŞEY YOK

Bakanlık ise "Çevresel Faktörlerin ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkilerinin Araştırılması Projesi" yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, henüz tamamlanmayan projenin raporlama çalışmalarının devam ettiği belirtilmişti.

Bakanlık açıklaması şu şekildeydi: "Bakanlığımızın açıklamaktan kaçındığı herhangi bir rapor söz konusu değildir ve haberdeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. 2011'de başlayan proje, 15 alt projeden oluşmaktadır. Ancak tüm çalışmalar eş zamanlı olarak yürütülmemiştir. Binlerce numunenin alındığı çalışmaların istatistiksel analizi ve raporlaması devam etmektedir. Projenin tamamlanmasından sonra çalışmalar bir bütün olarak değerlendirilecek ve gereği yapılacaktır. Toplum sağlığını yakından ilgilendiren böyle bir konuda, ilgili makamlardan teyit edilmeden yapılan haberlerin halkımızda gereksiz endişeye yol açacağı kuşkusuzdur."

SAVCILIK, GÖREVE İLİŞKİN SIRRIN AÇIKLANMASI MADDESİ ÜZERİNDEN İŞLEM YÜRÜTÜYOR

İşte bu açıklama sonrasında, raporu, Bakanlıktan izin almadan Cumhuriyet Gazetesine sızdıran Yrd. Doç. Dr. B.Ş. hakkında soruşturma açıldı. Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen ve Sağlık Bakanlığı'nın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın gerekçesi ise 'Göreve ilişkin sırrın açıklanması", "Yasaklanan bilgileri temin", "Yasaklanan bilgileri açıklama", ve 'takdir olunacak diğer suçlar' olarak gösterildi.

BİLGİLERİ SIZDIRAN AKADEMİSYEN: BEN BAKANLIĞA DEĞİL HALKA KARŞI SORUMLUYUM

Diğer taraftan bilgileri Cumhuriyet gazetesine veren Yrd. Doç. Dr. B.Ş. ise Bakanlığa değil halka karşı sorumlu olduğunu belirtti.

TÜRK CEZA KANUNUN İLGİLİ MADDELERİ

Türk Ceza Kanunun 258. maddesi

Madde 258 - (1) Görevi nedeniyle kendisine verilen veya aynı nedenle bilgi edindiği ve gizli kalması gereken belgeleri, kararları ve emirleri ve diğer tebligatı açıklayan veya yayınlayan veya ne suretle olursa olsun başkalarının bilgi edinmesini kolaylaştıran kamu görevlisine, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Kamu görevlisi sıfatı sona erdikten sonra, birinci fıkrada yazılı fiilleri işleyen kimseye de aynı ceza verilir. (T24.com)

Bu haber toplam 2083 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim