• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Bilgisayar bağımlılığı kambur yapıyor

Bilgisayar bağımlılığı kambur yapıyor
Bilgisayar başında gereğinden fazla geçirilen zamanın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine bir yenisi daha eklendi. Uzmanlar, bilgisayar başında uzun süre zaman harcamanın kamburluğu tetiklediğini ortaya koydu.

Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımızı istila eden bilgisayarlar artık televizyon gibi her evin başköşesine yerleşmiş durumda. Gelişmeleri takip etme konusunda en büyük yardımcımız olsa da bilgisayar başında gereğinden fazla geçirdiğimiz zamanlar sağlığımız üzerinde olumsuz etki meydana getirebiliyor. Bilgisayar başında geçirilen uzun saatlerin bedenimize verebileceği zararları Hisar Intercontinental Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Teoman Benli'ye sorduk.   
  
BİLGİSAYAR BAĞIMLIĞI ORTOPEDİK YÖNDEN NE GİBİ SORUNLARA NEDEN OLUR?  

 Prof. Dr. Teoman Benli, bilgisayar başında uzun süre geçirmenin bağımlılığa yol açtığını ve bu bağımlılığın da birçok ortopedik soruna davetiye çıkardığını belirtti. Teoman Benli, "Son yıllarda bilgisayarın evlere girmesiyle, insanlar, sadece çalışma mekanlarında değil, evlerinde kişisel bilgisayarlarının başında daha çok zaman geçirmeye başladılar. Özellikle çocuklar oyun oynamak ve sosyal ağlara bağlanmak için saatlerce bilgisayarın karşısında kalıyorlar. Gelişme çağındaki bu bireylerin beden gelişimine yardımcı olacak sportif aktiviteler yerine, sanal ortamda gezinmeleri, onların sadece sağlıklı bir kas iskelet sistemine sahip olmalarını sağlayan spordan yoksun kalmalarına değil; abur cubur yiyerek obezite sınırını giderek aşmalarına da yol açıyor. Kilo almanın gelecekte kalp damar hastalıklarının yanında birçok dejeneratif eklem hastalığına da zemin hazırlayan en önemli nedenlerden biri olduğunu unutmamak gerekiyor. Diğer yandan uzun süre bilgisayar başında vakit geçiren çocukların ergonomik olmayan masa ve sandalyelerde, uygun olmayan konumlarda oturmaları, boyun ve sırtta, mekanik ağrıların ortaya çıkmasına neden olabilir. Zaten belde dejenerasyon halk arasındaki deyimle kireçlenme olan hastalarda, bel kayması ve bel fıtığı hastalarında uzun süre aynı pozisyonlarda durmak bel ağrılarını artırabilir. Hatta oturma toleransının azalması kişileri bel fıtığı varlığı yolunda ikaz etmelidir. Bunun dışında özellikle bilgisayarla çalışan birçok meslek grubunda son yıllarda el bileği tenosinoviti ve tendon kistleri de en sık karşılaştığımız ortopedik hastalıklardandır. Bu hastalarda el bileği ve elin istirahata alınması ve ilaçlarla başarı elde edilebilir. El bileği problemlerinden korunmak için bilgisayar başında çok uzun zaman geçirilmemeli sık sık mola verilmelidir. Bu olanaksız ise fare ve klave için silikon desteği olan pedler kullanılmalıdır" dedi.   
  
BİLGİSAYAR BAŞINDA SÜREKLİ OTURMAK KAMBURLUĞA NEDEN OLUR MU?  

Prof. Dr. Teoman Benli, bilgisayar bağımlılığının doğrudan kamburluğa yol açmayacağını ancak kamburluğa davetiye çıkarabileceğini ifade ederek, "Direkt olarak böyle bir bozukluğa (kamburluk) yol açma ihtimali yok. Ama, Schuermann kifozu gibi ergenlik döneminde kamburluğa yol açan hastalıklarda, omurganın ön kolonunun büyümesini uyaran pozisyonların aksine öne doğru aşırı eğilerek oturma, kamburluğun artışını da olumsuz yönden etkileyebilir. Aslında Schuerman kifozu, ergenlik döneminde omurganın korselerle arkaya bükülerek ön kolonunun büyümesinin uyarılmasıyla cerrahi tedaviye gerek kalmaksızın kolaylıkla tedavi edilebilir. Ancak çevresel olumsuz etkiler bu hastalığı olanlarda cerrahi dışı tedavilerin başarısız olmasına yol açabilir" diye konuştu.   
  
DURUŞ BOZUKLUĞU İLE BU TÜR KAMBURLUĞU NASIL AYIRABİLİRİZ?  

Duruş bozukluğu ile kamburluğun birbirine karıştırılmaması gerektiğini ve aralarındaki farkları anlatan Teoman Benli, "Duruş bozukluğu kişi uyarıldığında veya biri tarafından kolayca düzelen ve düzelmiş pozisyonda tutulabilen omurga eğriliğini ifade eder. Yani kişi istemli bir biçimde kamburluğunu düzeltebilir. Bunların tedavisi gerekmez, ancak alışkanlıkları ortadan kaldıran uyarıcılar kullanılabilir. Diğer taraftan Schuermen kifozu gibi kamburluklarda kişinin belirgin kamburluğu olup, eğriliğini kendi kendine düzeltme şansı yoktur. Ancak traksiyonla kamburluk bir miktar azalır. Ailelerin burada dikkat etmesi gereken çocuğunu uyardığında duruşunu kendi kendine düzeltip düzeltemediğidir. Ancak şüpheye düştüklerinde mutlaka bir ortopediste başvurmalılar" dedi.  
  
SKOLYOZ DENEN KAMBURLUKTAN SCHUERMEN KİFOZUNUN FARKI NEDİR?  

Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Teoman Benli, Skolyoz diye tanımlanan kamburlukla Schuermen kifozu arasında farklar olduğuna da dikkat çekerek, "İkisi birbirinden çok farklı hastalıklardır. Schuerman kifozu ergenlik döneminde görülen öne kamalaşmalarla giden sırttaki açılanmanın artmasıyla oluşan bir hastalıktır. Oysaki skolyoz yine ergenlik döneminde sık görülmesine karşın, temel olarak omurganın kendi etrafında anormal dönmesi sonucu, omurganın yana olan eğrilikleridir. Daha çok omuz asimetrisi,  meme asimetrisi ve sırtta hörgüç görünümü ile fark edilir. Üstelik skolyoz hastalarının çoğunda sırtta kifoz dediğimiz öne açılanmanın tersine fizyolojik sırt açılanmasının azalması yani düz sırt görünümü mevcuttur" dedi.   
  
SKOLYOZ KONUSUNDA ANNE BABALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELERDİR?  

Prof. Dr. Teoman Benli, Skolyoz konusunda ebeveynlerin dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatarak, "Toplumda azımsanmayacak oranda görülen omurganın yana eğriliği ilen giden skolyoz hastalığında sırt ağrıları uyarıcı belirtiler olabilir. Bu nedenle sırt ve boyun ağrıları olan erişkinler gibi çocukların ve gençlerin de mutlaka bir ortopediste görünmelerinde sayısız yararlar vardır. Diğer taraftan omuz ve kalçada asimetri, sırtta hörgüç gelişimi aileleri uyarmalıdır" şeklinde konuştu.  
  
SKOLYOZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?  

Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Teoman Benli, skolyoz hastalığının tedavisi konusunda ise şunları söyledi:  

"Az eğrilikleri sadece takip ediyoruz. İlerleyen ve 50 derece üzeri eğriliklerde ise cerrahi düzeltici ameliyatlar yapıyoruz. B gün için gelişen implant teknolojisi ve teknikler sayesinde kozmetik bir deformite olan skolyoz hastalığında, eğrilikler yüzde 60-90 gibi oranlarda düzeltilebiliyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3661 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim