• BIST 9645.02
  • Altın 2411.409
  • Dolar 32.5821
  • Euro 34.8207
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı 'kan zehirlenmesi'ne yol açıyor

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı 'kan zehirlenmesi'ne yol açıyor
Türkiye’de bir yılda 160 milyon kutu antibiyotik tüketiliyor. Uzmanlar, gereksiz antibiyotik kullanımının insan vücudunu savunmasız bırakarak, birçok hastalığa sebep olduğunu söylüyor.

‘Vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği tepki nedeniyle, kendi dokularını ve organlarını yok etmeye çalışması’ olarak açıklanan ve ölüme kadar giden sepsis hastalığı, bilinçsiz antibiyotik kullanımıyla ortaya çıkıyor. Türkiye ve dünyada son 10 yılda iki kattan fazla artış gösterdi. Özel bir hastanenin yoğun bakım sorumlusu Dr. Kadir Doğruer, sepsis hastalığının halk arasında ‘kan zehirlenmesi’ olarak bilindiğini belirtiyor.

"Antibiyotiklerle hazıra alışan vücut, yarın ciddi bir enfeksiyon sorunu geliştiğinde hiçbir şey yapamıyor. Kendi kendini savunmakta aciz kalıyor. Bu yüzden antibiyotik kullanımındaki kontrolsüzlük ve bilinçsizlik, sepsisteki savaşında zorluklara neden oluyor.'' diyen Doğruer, sepsis hastalığına karşı hijyene büyük önem verilmesini, dengeli beslenmeyi tavsiye ediyor. Verilere göre küresel olarak, her yıl 30 milyona yakın insanda sepsis vakası görülüyor. Bunun yarısı da ölümle sonuçlanıyor.

Sepsis, en yaygın görülen ancak çok az tanınan hastalıklardan biri. Kalp, dolaşım, akciğer, karaciğer, bağırsaklar gibi tüm sistemleri ilgilendiren ve son derecede ölümcül bir hastalık olan sepsis, enfeksiyona bağlı ölümün birincil nedenlerinden. Her 5 saniyede bir insanın sepsis hastalığından öldüğünü kaydeden Kadir Doğruer, “Örneğin trafik kazası, yüksekten düşme, kalp enfarktüsü ya da ciddi büyük bir ameliyat olabilir. Bu gibi durumlarda organizmada direnç mekanizması zayıflar. Bunun üzerine eklenen enfeksiyon hayatı tehdit eden bir rahatsızlığa ulaşıyor. Solunumla, dolaşımla ve diğer sistemlerle başlayan bir yetmezlik bütün organ sistemlerini etkileyerek, bozulmaya, yetmezliğe ardından da ölüme sebebiyet veriyor.” şeklinde konuşuyor. 

Dünya üzerinde karşılaşılan sepsis olgularda yüzde 50’nin üzerinde bir kayıp yaşandığını belirten Doğruer, bu durumun son 10 yılda iki kat artış gösterdiğini vurguluyor. Dr. Doğruer, bilinçsiz antibiyotik kullanımının da çok dirençli mikro organizmaların gelişmesine sebep olduğunu söylüyor. Böylece bir sorun karşısında vücudun yeterli savunmayı gösteremediğini kaydeden Doğruer, “Çocukluğundan beri antibiyotikli tavuklar ve GDO’lu gıdalarla beslenen birinde enfeksiyon gelişimi ve buna bağlı olarak da sepsis gelişimi daha kolay olacaktır.'' diyor.

Sümeyra Çiçek

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2621 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim