• BIST 9747.45
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Binlerce insana ücretsiz diş tedavisi

Binlerce insana ücretsiz diş tedavisi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeşil kartlıların diş dolgusu ve kanal tedavilerinin ücretsiz yapılacağını söyledi.

Antalya'da bulunan Bakan Akdağ, Atatürk Devlet Hastanesi'ni ziyaret ederek, sağlık çalışanlarıyla yemek yedi. Cuma namazını hastanedeki mescitte kılan Akdağ, ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

İlgili maddede bir eksiklik olduğu için yeşil kartlıların diş dolguları ve kanal tedavilerinin ücretsiz yapılamadığına işaret eden Akdağ, yönetmelikte bir değişiklik yaptıklarını vurguladı. Akdağ, ''Bundan böyle diş dolgusu ve kanal tedavilerinde de yeşil kartlı vatandaşlarımız kamuya ait sağlık kuruluşlarından ücretsiz yararlanabilecekler'' dedi.

Türkiye'de acil durumda olan ve yoğun bakım gerektiren hastalardan, özel hastaneler dahil para alınmadığını belirten Akdağ, kanun maddesindeki eksiklikten dolayı yeşil kartlıların ücretlerini belediyelerin veya il özel idarelerinin ödediğini söyledi. Bu durumu da düzelttiklerini bildiren Akdağ, ''Yeşil kartlıların ödemeleri, özel hastanelerde de yapılsa bu tedavi, Maliye Bakanlığının ilgili ödeneklerinden karşılanacak'' diye konuştu.

Sağlıkta Dönüşüm Programının yeni uygulamalarla sürdüğünü de anlatan Akdağ, ''Sosyal bir devletiz. İnsanımıza borcumuzdur, bunu ödemeye devam edeceğiz'' dedi.

Şişmanlığa yönelik alınacak tedbirlerle ilgili soru üzerine de Akdağ, şişmanlığın, Türkiye'nin önünde sağlığı tehdit eden en önemli mesele olarak görüldüğünü vurguladı.

Sigara kullanımının, alınan tedbirler sonucu azaldığına da işaret eden Akdağ, hareketsizlik ve şişmanlığın da en az sigara kadar tehlikeli olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, iki yıllık çalışma sonucu bir eylem planı yaparak, strateji geliştirdiklerini bildirdi. Başbakanlık genelgesi olarak bunun tüm kuruluşlara iletildiğini belirten Akdağ, şöyle konuştu:

''Bu sadece Sağlık Bakanlığının yapacağı bir iş değil. Milli Eğitim Bakanlığımızın okullarla, Tarım Bakanlığımızın gıdayla, üniversitelerimizin, belediyelerimizin, STK'ların bu işle ilgili görevleri, yükümlülükleri var. Yaşam biçimimizi değiştirmek zorundayız. Bir taraftan refah ülkesi oluyoruz öte taraftan daha çok oturan bir toplum haline de geldik maalesef. Oturan toplum olmaktan kurtulacağız, günlük daha çok yürüyeceğiz, düzenli egzersiz yapacağız, fazla yemeyeceğiz. Sebzeyi, meyveyi daha çok tüketmeye çalışacağız, aksi takdirde önümüzde bizi şeker hastalığı, kalp hastalığı, insanı tıknefes yapan akciğer hastalıkları ve kanserler var. Birey olarak kendimizi koruyacağız, tabii ki Sağlık Bakanlığı bu işin öncülüğünü yapacak ama toplumsal bir seferberlikle bunu önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz.

Bütün menülerde kalorilerin gösterilmesi, hazır gıdaların üzerinde kalori ile ilgili bilgilerin çok görünür biçimde yazılması, çok yüksek kalorili gıdaların etiketlerinde vatandaşın uyarılması, birtakım hazır gıdalardaki, belki ekmekteki tuz oranının belli ölçülerde tutulması yapabileceğimiz işler.''

Bakan Akdağ, gelecek birkaç ay içinde vatandaşı, kendi sağlığını korumak için teşvik edeceklerini söyledi.

-KOL NAKLİ-

Sağlık Bakanı Akdağ, kol nakliyle ilgili yasal düzenlemelerin sorulması üzerine de şu açıklamayı yaptı:

''Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyorlar. Beyin ölümü olan kişilerden bu bağışlar alınıyor. Yeter ki bunu gerçekleştirsinler ve hocalarımız, bu işteki uzmanlarımız da yeter ki bu işi iyi biçimde yapacak teknolojiyi ve altyapıyı devam ettirsinler. Bu problem teşkil etmez. İzin alma işi problem teşkil etmez. Belki biraz daha tecrübe biriktirmek lazım, bir mevzuat yapmak ve bunu yazmak için. Bu arada ihtiyacı olanlar için bu hususta bir engel olmaz, yeter ki gerçekleştirilecek seviyeye gelmiş olsun.''

Bakan Akdağ, bu girişimlere destek olduklarını da belirterek, ''Yeter ki teknik açıdan bu işi yapan ekipler, 'Tamam, biz hazırız ve şu işi yapacağız noktasında olsunlar ve bunu bilimsel olarak da ortaya koymuş olsunlar. Bunların önünü her zaman açık tuttuk, her zaman açık tutarız ve teşvik ederiz'' dedi.

Antalya'da aile hekimliğine geçileceğini belirten Akdağ, yarın pozisyonlar için kuralar çekileceğini ve doktorların adaletli bir sistem içinde kurayı çektikleri yerlerde göreve başlayacaklarını söyledi.

Aile hekimlerinin tamamen ücretsiz hizmet verdiğini belirten Akdağ, ''Buralarda tetkikler de yapılıyor. Bireylerin kayıtları çok düzenli şekilde tutuluyor. Vatandaşımız sağlık hizmetini aile hekimliğiyle biraz daha kolay almaya başlayacak'' diye konuştu.

Antalya'da 3 helikopter ambulans bulunduğunu ifade eden Akdağ, eğitim araştırma hastanesinin yanındaki arsaya yeni bir bina planlandığını bildirdi. Akdağ, onun dışında Antalya'ya bir kampüs yapma planları olduğunu ve arsa arama çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Bakan Akdağ, Kepez'de yeni bir hastane binası daha yapacaklarını vurgulayarak, ''Sağlık hizmetlerimiz bu şekilde daha mükemmele giderek devam edecek'' ifadesini kullandı.

-EVDE BAKIM HİZMETİ-

Evde bakım hizmetleriyle ilgili bu sene pilot çalışmalar yapılacağına da işaret eden Akdağ, şunları söyledi:

''2011 yılının başından itibaren Türkiye'de toplamda 70 ila 100 bin civarında olacağını tahmin ettiğimiz ağır özürlü, yatalak hastalarımıza evinde sağlık hizmeti vereceğiz. Ağır özürlü ya da yatalak olan kişinin aile hekiminin koordinasyonunda, onun birlikte çalıştığı sağlık personeli arkadaşımız ve il müdürlüğünün onlara vereceği desteklerle sağlık bakımını evde yapacağız.''

Akdağ, bu hizmetin içinde elektrikli ya da yara gelişmemesini sağlayan karyolaların temini, sondaların evde takılması, periyodik kan kontrolleri için evde kan alınması, raporların evde tanzimi bulunduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Akdağ, ''Ağır özürlüler ve yatalak durumda olan son dönem hastalar, mesela kanserli bir hasta son dönemindedir, evde bakımı yapılır. Hastaneye yatma mecburiyeti olmayan bu hastalarımızın evde sağlık hizmetini yapacağız. Kolay bir iş değil. Bunun zor bir iş olduğunu, ciddi bir organizasyon ve takip gerektirdiğini biliyoruz ama vatandaşlarımızın bu gibi hizmetlere hakkı olduğunu da biliyoruz'' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2090 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim