• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Bir ay çalışana bile tazminat

Bir ay çalışana bile tazminat
Bakan Faruk Çelik, çalışanların yüzde 10’unun yararlanabildiği kıdem tazminatını tabana yayacak. Çelik “12 ay çalışanın hak ettiği kıdem tazminatı bir ay bile çalışıldığında alınabilecek” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, milyonlarca çalışanın en önemli sorunlarından biri olan kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemede sona yaklaşıldığını açıkladı. Kıdem tazminatında geriye dönük hakkın kaybolmayacağını vurgulayan Çelik, kıdem tazminatını, fonlu sisteme dönüştürme konusunda kararlılıklarının sürdüğünü, şu anda bu konunun çalışma aşamasında olduğunu söyledi. Çelik, tazminatlar için belirlenecek oranlar konusunda da tarafların görüşlerinin alınacağını vurguladı.

Kıdem tazminatı bu haliyle sürdürülemez

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) konuğu olan Çelik, kıdem tazminatında çalışanların sadece yüzde 10’luk kısmının faydalandığı bir yapının sürdürülemeyeceğini söyledi. Çelik ‘işgücü piyasamızı katılaştıran, verimliliği azaltan en önemli sorun olan kıdem tazminatı sisteminin bugünkü şartlarda sürdürülebilir olmadığını belirterek, kıdem tazminatı konusuna fonlu sistemle çözüm bulacaklarının altını çizdi. Yıllık değil aylık kıdem tazminatı formülü üzerinde çalıştıklarını söyleyen Çelik “Geçen yıl 12 milyon çalışan bir yılı doldurmadan işinden ayrılmış. Bu, insanların kıdem tazminatı almadıkları anlamına geliyor. Kıdem tazminatını çalışanların yüzde 10’luk bölümü hak ediyor. Bunların içinde de tazminat alamayanlar var. Biz bir ay bile çalışsa kıdem tazminatını işçinin hesabına yatıracak bir sistem için çalışıyoruz” dedi.

Taşeron işçilerin sorununu çözeceğiz

Taşeron işçilerin sıkıntılarının da giderileceğini belirten Çelik, bunun için İş Kanunu’nda değişiklik yapılacağını söyledi. Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın da Meclis’te 5’inci sırada olduğunu söyleyen Çelik, sendikal örgütlenmenin de yüzde 60’larda göründüğünü, ölen-kalan herkesin kayıtlı olduğunu belirtti. Çelik “10 milyon 300 binin içerisinde kayıttan düşmeyen çok ölü var. 51 sendika sahte üyelerle barajı aşıyor. Ancak, gerçek 880 bin üyeye gelince, yüzde 1 barajını 13 sendika aşamıyor” diye konuştu. 

THY 305 çalışanını geri almayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünkü toplantıda iş yavaşlatma eylemi nedeniyle işten çıkarılan THY çalışanlarıyla ilgili bakanlık düzeyinde görüşmelerin yapıldığını belirtirken, THY yönetim kurulu da aynı dakikalarda eylem nedeniyle işe gelmedikleri için çıkarılan 305 çalışanıyla ilgili son kararını verdi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun önceki gün yaptığı çalışanların işe dönmeleri yönünde umut ışığı yakan açıklamalarının ardından, THY dün söz konusu çalışanların işe geri alınmayacağını açıkladı. THY’nin açıklamasında, işten çıkarmaların hukuki olduğu belirtildi. Açıklamada “THY işe gelmeyen personelin eyleminin yasadışı, bu nedenle Türk Hava Yolları tarafından yapılan işten çıkarmaların ise hukuka uygun olduğu ve oluşan maddi zararın boyutları dikkate alınarak, iş akti feshedilen personelin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmemesine karar vermiştir” denildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2898 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim