• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Bir eğitim zaiyatı ‘asistan hekim’ çilesi

Sizden Gelenler

BİR EĞİTİM ZAİYATI  ‘ASİSTAN HEKİM’ ÇİLESİ

ARTIK YETER

 KÖLE DEĞİL, UZMANLIK EĞİTİMİ ALAN ASİSTANLARIZ!

Uzmanlık eğitimi almak için geldikleri hastanelerde işletmecilik ve kar odaklı sağlık sisteminin tüm angaryasını omuzlayan, 36 saat çalışan ama yine de emeklerinin karşılığı alamayan başta yeterli eğitim alamama, ek ödemelerin azalması,  Eğitim sorumlusu nezaretinde yapılması gereken tıbbi işlemleri tek başlarına yapmaları, angarya çalışma ve şiddete maruz kalma gibi sorunlarla karşılaşan İzmir deki Üniversite ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi asistan hekimleri ile yaşadıkları sorunları konuştuk.

 

Asistan hekimler yeterli düzeyde uzmanlık eğitimi alabiliyor mu? Öncelik eğitim ve araştırma hizmetlerine mi veriliyor yoksa sağlık işletmesinin karlılığına mı veriliyor?

 

·         Üniversite ile Eğitim ve Araştırma Hastaneleri tıpta uzmanlık eğitimi veren 3. Basamak sağlık kurumlarıdır. Bu kurumların temel işlevi tıpta uzmanlık eğitimi ve araştırma hizmetleri ile üst düzey sağlık hizmeti sunumu vermektir. Oysa hastanelerimizde bu işlevlerin yerine getirilmesi için yeterli sayıda eğitim görevlisi bulunmamaktadır. Olanlarda mevcut iş yükünden dolayı ana görevleri olan eğitim ve öğretim görevlerini yeterince yerine getirememektedirler. Dolayısıyla, biz asistan hekimler de yeterli eğitim alamadan sadece hizmet odaklı çalışmak zorunda bıraktırılıyoruz. Eğitim ve Araştırma yerine sağlık işletmeciliğinin önceliklerine önem verilmektedir. Asistan hekim tezlerinde yeterli danışmanlık yapılamamakta, tezlerin değerlendirilmesi aylar sürebilmektedir. Bu nedenle birçok asistan hekim mağdur olmaktadır. Biz asistan hekimler, sağlık sisteminin kar odaklı işletme anlayışının ucuz emek gücü olmak istemiyoruz. Halkımızın daha iyi sağlık hizmeti alması için gerekli ve uluslarası standartlardaki uzmanlık eğitimini almak ve iyi eğitimli doktorlar olmak istiyoruz.

Sunulan sağlık hizmetlerinde önemli bir yükü taşımanıza rağmen ek ödemeler konusunda ne düşünüyorsunuz?

·         Hastanelerimizde sunulan sağlık hizmetlerinde önemli bir yükü üstlendiğimiz ortadadır. Oysa aylardır miktarları giderek azalan ek ödemeler  nedeniyle büyük mağduriyet yaşamaktayız. Hayatımızı idame ettirmek için gerekli ödemeleri hastanemizden alacağımız gelire göre planlamış bulunmaktayız. Hastanenin önemli bir iş yükünü karşılamamıza rağmen ek ödemelerimiz giderek azalmaktadır Ek ödemelerin güvenceli biçimde temel ücret eklenerek ve emekliliğe yansıyacak şekilde verilmesini talep ediyoruz. Hakkımız olan EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ.

 

Rotasyonlarda sıkıntı yaşıyor musunuz?

·         Asistan hekim rotasyonları yani staj için başka bölümlere geçici görevlendirme, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sürelere göre değil, gerek asistan ve uzman hekim azlığı gerekse de kişisel nedenlerle; eğitim sorumluları tarafından uygun görülen sürelerde, yerlerde veya kağıt üzerinde yapılmaktadır.

 

Nöbetlerde ve konsültasyonlarda en çok hangi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

·         Uzman hekimlerin veya eğitim sorumlularının isimlerinin göründüğü ve onlar adına açılan polikliniklerde tek başına hasta bakmak zorunda bıraktırılmaktayız. Eğitim sorumlusu veya uzman hekim nezaretinde yapılması gereken tıbbi işlemleri tek başımıza yapmak zorunda kalıyoruz. 

Servislerde veya nöbetlerde, asistan hekimler olarak uzman hekim konsültasyonu yapıyoruz. Uzman hekim eksikliği nedeniyle, özellikle acil vakalarda,  uzmanlık alanımızla ilgili ciddi işlemleri tek başımıza hastalara uygulamak zorunda kalıyoruz. Bu durum, asistan hekimlerin  malpraktis yapmalarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle asistan hekimlerin soruşturma geçirmekte ve dava tehdidi altında bulunmaktadırlar.

Sağlık hizmeti sunumunda, asistan hekimlerin yalnız bırakılmamasını, bu hizmetlerin eğitim görevlisi ve uzman hekim nezaretinin sağlanmasını istiyoruz.

Fiziki ortamlarınız yeterli mi?

·         Bazı kliniklerde asistan odası olmadığı gibi Asistan hekimlerin verimli çalışmasına olanak sağlayacak fiziksel koşullarda yoktur. Birçok klinikte nöbet sonrası duş alınabilecek uygun fiziki ortam bulunmamaktadır. Fiziki ve teknik yetersizliklerin düzeltilmesini istiyoruz.

Uzun süre çalışmaya zorlanma sizde hangi belirtilere yol açıyor?

·         Otuz altı saat ve üzerinde çalışmaya zorlanmaktayız. Bunun sonucu olarak yorgunluk, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı nedeniyle hastalarımızın uygun sağlık hizmeti veremediğimizi düşünmekteyiz. Ayrıca bu yüzden,  hekim hasta ilişkilerinde ve tıbbi işlemlerde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Hasta ve hasta yakınları tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalabilmekteyiz. ANGARYA ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ.

Yaşadığınız sorunlara dair çözüm önerileriniz nelerdir? Ne yapmalı?

·         Yaşadığımız sorunlar sadece bizim değil tüm sağlık çalışanlarının ortak sorunlarıdır. Bu sorunlar başta olmak üzere hastanelerin işletmeye ve kar amacı güden kurumlara dönüştürülmesi ile yaşanan ve yaşanacak olan iş güvencemize, gelir güvencemize ve gelecek güvencemize ilişkin uygulanan sağlık politikalarına karşı tüm sağlık çalışanlarının birlikte dayanışma içerisinde mücadele etmesi gerekmektedir.

 

Uykusuz olabiliriz, yorgun olabiliriz, ancak inançlıyız ve kararlıyız diyen İzmirli Asistan Hekimler son söz olarak;

·         Gün korkulacak, geri durulacak, susulacak zaman değildir. Gün ek ödemelerimizin gasp edilmesine, eğitim ve araştırma hizmetlerinin aksatılmasına, angarya çalışmaya karşı sorunlarımız sahip çıkma günüdür. Sorunlarımızın sıradanlaştırılmasına karşı sessiz kalmayacağız.

Asistan hekim emeğinin adaletsizce ve insafsızca sömürülmesine, bunca kullanılmasına rağmen değersizmiş gibi gösterilmesine, görev yapamaz hale getirilmemize izin vermiyoruz.

 

Artık sorunlarımıza sahip çıkmak için bir adım öne çıkma ve sesimizi yükseltme vaktidir!

Haydi, 17 Aralıkta bu gidişe DUR demek için Bozyaka EAH de Asistan Hekim ve Sağlık çalışanlarıyla dayanışmaya…

Sorumluluk senin, sorumluk hepimizin…

 

 (Dr. Ergün DEMİR   -  İZMİR )

Bu yazı toplam 6188 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim