• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Bir torba dolusu müjde

Bir torba dolusu müjde
Milyonları ilgilendiren torba yasa tasarısı Meclis’ten geçerek kanunlaştı.

Kayıt dışılıkla mücadelede etkinliği artırmak amacıyla, Sosyal Güvenlik Kurumunda 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni ve sosyal güvenlik denetmen yardımcısı alınacak. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına 15 bin yeni polis memuru alınacak.

Zorunlu trafik sigortası yeniden

Yeni düzenleme ile Hazine, standart bir hesaplama yöntemi belirleyip, açıklayacak ve sigorta şirketleri kime, ne kadar vefat tazminatı ödeyeceğini, kişiler de sigortadan ne kadar tazminat alacağını bilecek. Böylece, kazada ölenlerin yakınları ya da bu işlere aracılık edenler, daha fazla tazminat almak için mahkemelere müracaat etmeyecek. Etse bile mahkemeler, farklı tazminatlara hükmedemeyecek. Hem yıllarca süren davalara gerek kalmayacak, mahkemelerin iş yükü hafifleyecek hem de kazada ölenlerin yakınları yıllarca beklemeyip, hak edilen tazminatı hemen alacak.

25 yaş altının prim borçları silinecek

Genel sağlık sigortalılarının 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan genel sağlık sigortası prim borçlarının tahsilinden vazgeçilecek. Düzenlemeden önce ödenen primler ise iade ve mahsup edilmeyecek.

"Kanal İstanbul" için düzenleme

Kanunla, “Kanal İstanbul” ve diğer su yolları için yasal düzenleme getiriliyor. Kanunda yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi “su yolu” olarak tanımlanıyor. Yapılacak su yoluna isabet eden Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsaları, kamu gereksinimi ve kamu yararı nedeniyle belediye ile özel idarelerce satılamayacak, başka bir maksat için kullanılamayacak. İnşa edilecek otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol ve su yolu yapımı, ortaklık payından karşılanacak.

Dönüşüme razı olana su ve gaz

Kentsel dönüşüm ve riskli alanlarda bulunan ruhsatsız yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi koşuluyla geçici olarak elektrik, su, doğalgaz bağlantısı ve aboneliği yapılacak. Ancak bu yapılara geçici olarak elektrik, su ve doğa gaz bağlantısı yapılması, herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmeyecek. Geçici abonelik süresi 5 yılı geçemeyecek.

İşverene sigorta primi desteği

Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasında olması kaydıyla düzenli sosyal yardım alanların özel sektörde işe girmeleri halinde, sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı bir yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca karşılanacak.

Şehidin anne ve babasına istihdam

Terör mağdurlarının eş ve çocuğunun bulunmadığı durumlarda kardeşle birlikte anne ve babanın da istihdam hakkından yararlanması imkânı getiriliyor. Hak sahiplerinden istihdam hakkını kullanacak 45 yaşından küçük herhangi bir kişinin bulunmaması durumunda 45 yaşından büyük hak sahipleri istihdam hakkından faydalanabilecek.

65 yaş üstüne muhtaçlık aylığı

Muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe aylık bağlanacak. Bu kişilerin kendisi ve eşine ait ortalama aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden fazla olması halinde muhtaç aylığı verilmeyecek

Memura indirimli tatil

Havaların ısınmasıyla tatil planları yapmaya başlayan kamu çalışanlarına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’dan müjdeli haber geldi. Antalya’da sektör temsilcileriyle bir araya gelen Ünal aileleriyle birlikte sayıları yaklaşık 7 milyonu bulan kamu çalışanlarına indirimli tatil için çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ünal bunu erken rezervasyon sonrası kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi. Öte yandan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da ülkeye tatile gelen Türk turistlere alışverişte yüzde 20 indirim uygulayacağını açıkladı. İndirimin mayıs ve ağustos aylarında geçerli olacağı ve söz konusu ülke vatandaşlarının indirimden yararlanabilmesi için pasaportlarını göstermelerinin yeterli olacağı belirtildi. 

Normal doğuma teşvik

Sağlık Bakanlığı sezaryenle doğumu azaltmak için normal doğumu teşvik edecek bir sistem üzerinde çalışıyor. Bakanlığın hazırladığı “torba yasa taslağı”na göre normal doğumlar için hastanelere sigorta zorunluluğu getirilecek. Sigortadan, normal doğuma bağlı olarak kadın ve çocuğun uğrayacağı maddi ve bedeni zararlar karşılanacak. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2404 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim