• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Bir tutam zencefil her derde deva

Bir tutam zencefil her derde deva
Soğuk havalarda hastalıktan korunmak için evinizde bir tutam zencefil bulundurun. Toz ya da kuru bitki halinde satılan zencefil; grip, mide ve kalp hastalıkları gibi pek çok ...

Soğuk havalarda hastalıktan korunmak için evinizde bir tutam zencefil bulundurun. Toz ya da kuru bitki halinde satılan zencefil; grip, mide ve kalp hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa çare oluyor.

Eski zamanlarda eklem iltihabı, kolit ağrıları, ishal ve kalple ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan zencefil, uzun yıllardır yemeklerimizi lezzetlendiren önemli bir baharat olarak tüketiliyor. Ancak zencefilin faydası toplulumuzda yeterince bilinmiyor. Bitki, soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların belirtilerini, baş ağrılarını ve regl dönemi ağrılarını azaltmak için tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve lif açısından yüksek besin değerlerine sahiptir. Günümüzde zencefil kökleri, yaygın olarak mide kaynaklı sindirim problemlerinin tedavi edilmesinde kullanılıyor. Seyahat sırasında gelişen, hamilelik döneminde ve kanser kemoterapisi nedeniyle oluşan mide bulantısı ve kusma şikâyetlerinin önlenmesi ve tedavisi amaçlı kullanımı öneriliyor. Norveç’te 80 denizci üzerinde yapılan araştırmada, zencefil tozu kullanan kişilerin kusma ve soğuk terleme şikâyetlerinde azalma olduğu belirlendi. Piyasada satılan bulantı azaltıcı ilaçlar, uyuşukluk ve ağız kuruluğu gibi istenmeyen şikâyetlere neden olabilir. Bu yüzden zencefil bu ilaçların yerine rahatlıkla kullanılabilir.

Günlük dört gramı geçmemeli

Buna karşılık, yolculuk sırasında gelişen mide bulantısı ve kusma şikâyetlerinin azaltılması için kök veya toz halde zencefil tüketiminin ilaç tedavisine alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Ancak zencefilin iki yaşın altındaki çocuklara verilmemesi gerekir. İki yaşın üstündeki çocuklarda ise baş ağrısı, mide bulantısı ve sindirim sistemi kramplarının tedavi edilmesi için kullanılabilir. Yetişkinlerde ise zencefil tüketiminin günlük dört gramı geçmemesi gerekir. Zencefilin aşırı dozda tüketilmesi halinde göğüste hafif yanma hissedilir.

Selahattin Dönmez

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6105 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim