• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Birer santimlik 3 delikle karından ayağa doku nakli

Birer santimlik 3 delikle karından ayağa doku nakli
Akdeniz Üniversitesinde bir hastanın, geçirdiği trafik kazası sonrası kemik enfeksiyonu oluşan ve kesilme noktasına gelen ayağına birer santimlik 3 delik açma yöntemiyle karnından doku nakli yapıldı.

Trafik kazası sonrası ayağında kemik enfeksiyonu oluşan ve ayağını kaybetme noktasına gelen hastaya, Akdeniz Üniversitesinde ilk defa uygulanan robotik cerrahi işlem kapsamında birer santimlik 3 delik ile doku nakli gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi Senato Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, üniversiteye alınan ve ilk defa Plastik, Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından kullanılan robotik cerrahi işlemin tanıtımı yapıldı.

Türkiye'deki ilk naklin de arasında bulunduğu 4 yüz nakli operasyonunu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, rektörlük tarafından üniversiteye kazandırılan robot ile daha önce büyük yaralar açarak gerçekleştirdikleri doku naklini birer santimlik 3 delik ile gerçekleştirebildiklerini söyledi.

Uygulamanın plastik alanında ilk defa kendi üniversitelerinde yapıldığını anlatan Özkan, başarılı sonuç elde edildiğini ifade etti.

- Hasta ve hekimin konforunu artıran cihaz

Prof. Dr. Özkan, Davinci robotik cerrahi işlemi, geçirdiği trafik kazası sonrası 2,5 yıl önce bir kemik enfeksiyonu oluşan ve ameliyatlara rağmen ayağını kaybetme noktasına gelen bir hastaya uyguladıklarını kaydetti.

Normal şartlarda hastanın kas ya da karın zarından sağlıklı bir doku alınarak nakledilmesi gerektiğini ancak bu işlemin geniş yaralara neden olacağını dile getiren Özkan, şöyle konuştu:

"Kemikte oluşan iltihap nedeniyle bir süre sonra hastanın ayağının kesilmesi ya da sırtından, karnından büyük yaralar açılarak doku nakli yapılması gerekiyordu. Çok zorlu bir ameliyat olacaktı. Ameliyat uzun sürecekti, hasta uzun süre yatakta kalacaktı, hastada büyük izler bırakacaktı. Robot ile karın duvarından mikroskop yardımı ile birer santimetrelik 3 delikle dokuyu alıp ayağına naklettik. Hastada geniş bir iz oluşturmadık ya da karnını tamamen açmak zorunda kalmadık. Robotun tek başına yapacağı bir işlem değil, ekip işi, biz sadece teknolojiden faydalandık."

Davinci robot sayesinde ameliyat süresinin kısaldığını, hastaya ve hekime konfor sağladığını, hastanın kısa sürede ayağa kalkıp yemeğini yiyebildiğini, ihtiyaçlarını karşılayabildiğini vurgulayan Özkan, ameliyatın 3 gün önce yapıldığını ve şimdiye kadar her şeyin yolunda ilerlediğini belirtti.

Özkan, robot ile ulaşamadıkları alanlara daha rahat ulaşabildiklerini, sistemi doku nakillerinde de başarılı şekilde uygulanabileceğini gördüklerini ifade etti.

Cihazın son jenerasyonunun Akdeniz Üniversitesine kazandırıldığını bildiren Özkan, "Robotik cerrahi işlemi, plastik cerrahi alanında ilk uygulayan biz oluyoruz" dedi.

- "İlklerin üniversitesiyiz"

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de Akdeniz Üniversitesinin ilklerin üniversitesi olduğunu, bu ilkleri yaparken altyapıyı da güçlendirdiklerini söyledi.

Robot hakkında bilgi sahibi olduktan sonra üniversiteye kazandırmak istediklerini, geçen yıl mayıs ayında çalışmalara başladıklarını belirten Kurtcephe, robotun son versiyonunu hastane hekimlerin kullanımına sunduklarını bildirdi.

İlk kullanımı Prof. Dr. Ömer Özkan'ın gerçekleştirmesini istediklerini dile getiren Kurtcephe, "Devlet üniversiteleri arasında en son versiyonu kullanan biz oluyoruz, plastik cerrahide ilk kullanılan üniversite de biz olduk, bu alanda da çığır açalım istedik" diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Turhan, robotik cerrahi işlemin üroloji, kadın doğum, genel cerrahi, kulak burun, göğüs, kalp, çocuk cerrahisi gibi çeşitli alanlarda kullanılabileceğine işaret etti.

Turhan, robotun kullanımı konusunda eğitimlerin büyük bir kısmını tamamladıklarını, yaklaşık 15 gün içinde tüm anabilim dallarında kullanılabileceğini kaydetti.

Toplantıya Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Çetinkaya, Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Arıcı, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Melike Cengiz, Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan da katıldı. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2834 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim