• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Biyometrik kimlik doğrulama uygulaması nereye doğru gidiyor?

Medikal Muhasebe Köşesi

01.03.2012 tarihli ve 6283 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle 5510 sayılı Kanunun 67 nci maddesinin 3 üncü fıkrasında düzenleme yapılmasıyla birlikte SGK mensubu hastaların Özel sağlık hizmet sunucularına başvurmaları halinde (acil haller hariç) zorunlu olarak alınması çok güzel bir uygulama BKDS (Biyometrik Kimlik Doğrulama sistemi) halen kullanılmaya devam ediyor.

SGK tarafından ilk BKDS kılavuzu yayınlandığında avuç içi biyometrik cihazlar için başlatılması planlanmıştı, daha sonra bu uygulamaya diğer parmak damar izi BKDS de dahil edildiğine şahit olmuştuk.

Avuç içi biyometrik cihaz firması ülkemizde tek üreticinin elinde, parmak damar izinde ise 5-6 civarında farklı markalarda cihazlar mevcuttur.

Son zamanlarda merkezler tarafından yaşanan sıkıntılar ve sektörün ihtiyaçları bakımından da bakıldığında büyük bir probleme doğru gidiliyor.

Avuç içi biyometrik cihazları ilgili kanun maddesi yayınlandıktan sonra merkezlerin zorunluğu tutulacağı bir durum haline geleceği hem kurum başkanlığı hem de STK’lar tarafından da dile getirildiği için cihaz teminleri merkezler tarafından yapılmaya başlandı.

İlk teminler yapıldığında bu cihazlardan bir tanesinin fiyatı 1.500-2.000 $ aralığındaydı ve bu zorunluluğun olacağını düşünün merkezler tesislerinin yapıları itibariyle ihtiyaçları kadar düşündüler, kimi kurumlar yedek cihazları da dahil 10-15 civarında bu cihazdan temin etti.

Son zamanlarda avuç içi BKDS cihaz firmasının bu cihazı üretmediği ve ülkemiz piyasasında araştırma yapıldığında şu dönemde bu cihazın artık piyasada olmadığına dair olumsuz dönüşlerin olduğuna (arıza veya yeni temin durumlarında) şahit oluyoruz ve sektör temsilcilerinin bunu bilmesi faydalarına olacaktır.

Özel Sağlık Hizmet Sunucuları son bir yıl içinde 3-4 defa avuç içi BKDS cihazları ve/veya SGK medula sistemi tarafından mı kaynaklandığının nedeni bilinmeyen bir problem dolayısıyla sıkıntılar çektiğinin saklanmaması da gerekir.

Sektör içinde bu avuç içi biyometrik cihazlarının dahi kişiler arasında farklı bir alışveriş ilişkisine dönüştüğüne şahit olmaktayız. Aynı problemlerin diğer parmak damar izi cihazlarda da yaşanması halinde sosyal güvenlik uygulaması olan bu zorunlu süreç nereye doğru gidecek?

Sağlık hizmet sunucuları sadece avuç için BKDS için 20.000 $ civarında harcama yaptığı bu cihazları ileride ne yapacak, çöplük mü olacak?

Sonuç olarak bu problemler daha büyük boyutlara gelmeden, hem bir vatandaş hem de bir sektör temsilcisi olarak SGK Başkanlığı’nın sektör temsilcileriyle, cihaz firmaları ve HBYS firmalarıyla bir araya gelerek bu problemi masaya yatırmalarını önemle rica ediyoruz.

Saygılarımla.

Kadir ÖZ
Sağlık Aktüel Eğitmeni
Medikal Muhasebe Müdürü

Bu yazı toplam 13422 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim