• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Böbrek üstü bezi tümörü tesadüfen ortaya çıkıyor

Böbrek üstü bezi tümörü tesadüfen ortaya çıkıyor
Böbreklerin hemen üstünde yer alan üçgen biçimindeki böbrek üstü bezleri, salgıladıkları hormonlarla vücut için yaşamsal önem taşıyor.

Ancak ani yükselen kan basıncı ya da vücudun üst bölgesinin aşırı yağlanması, böbrek üstü bezlerinde tümörün habercisi. Bu bezlerde oluşan tümörler, genellikle başka bir hastalık nedeniyle karın içinin görüntülenmesi ya da ani olarak ortaya çıkan yüksek kan basıncı gibi sorunların araştırılması sırasında tesadüfen ortaya çıkıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Türemen, tanı konulduğunda hormonal aktivitelerin olup olmadığının araştırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Türemen, "Böbrek üstü bezleri, korteks (kabuk kısım) ve medulladan (iç kısım) oluşuyor. Korteksten kortizol, aldosteron ve androjen hormonları; medulladan da adrenalin ve noradrenalin salgılanıyor. Bunların ana görevleri; kan basıncını sabit tutmak, sıvılar ile elektrolitleri dengelemek ve stres anında vücuttaki gerekli düzenlemeleri yapmak olarak özetlenebilir." diyor.

Dr. Türemen, bu tümörlerin yüzde 20'sinin hormonal yönden aktif olduğunu söylüyor. Türemen, böbrek üstü bezindeki kitlenin kortizol hormonu salgılaması durumunda cushing sendromunun oluştuğunu ifade ediyor. Bu sendromun kendini, vücudun üst bölümünde ve göbek çevresinde yağlanma, kollarda ve bacaklarda incelme olarak gösterdiğini söyleyen Türemen şöyle konuşuyor: "Ayrıca kadınlarda aşırı tüylenme, adet düzensizlikleri ve deride kırmızı-mor renkli kalın çatlaklar oluşuyor, yüksek kan kortizolüne bağlı olarak kan şekeri yükseliyor, diyabet ve hipertansiyon ortaya çıkıyor, kemik erimesi gelişiyor. Bu hastalarda yağ dokusu dağılımı da değişiyor. Yağ dokusu göbek çevresinde, yüzde ve ensede toplanıyor. Kan kortizol ölçümleri ve kortizol baskılama testleri ile tanı kesinleşiyor."

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Raşa, böbrek üstü bezinin cerrahi yöntemle çıkartılmasında üç temel yöntemin kullanıldığını belirtiyor. Dr. Raşa bunları; geleneksel açık cerrahi, laparoskopik cerrahi ve son dönemlerde daha sık kullanılmaya başlanan robotik cerrahi olarak sıralıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 49782 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim