• BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Böbreklerinde unutulan stent 7 yıl sonra fark edildi

Böbreklerinde unutulan stent 7 yıl sonra fark edildi
Kadir Elban'ın ameliyatta böbrek kanalında unutulan ve 7 yıl sonra fark edilen stent operasyonla alındı .


Elazığ'da bir hastadan, Ankara'da geçirdiği bir operasyon sonrası böbrek kanalında unutulan ve 7 yıl sonra fark edilen tamamen taşlaşmış 28 santimetrelik stent başarılı bir operasyonla çıkarıldı.

İHA'nın haberine göre; Elazığ'da yaşayan 3 çocuk babası Kadir Elban (69),idrar tutamama ve yanma şikayetiyle Fethi Sekin Şehir Hastanesine başvurdu. Burada Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kadir Yıldırım tarafından tetkikler sonucu Elban'ın böbrek kanalında 28 santimetre stent olduğu, stentin etrafında ve mesanede taş oluştuğu fark edildi.

Dr. Yıldırım'ın hastaya sorması üzerine Elban'ın 7 sene önce bağırsaklarından ameliyat olduğu ve stent takıldığı öğrenildi. Bunun üzerine yapılan operasyonla unutulan stent ve etrafındaki taşlar alındı.

"7 YIL BOYUNCA KALMIŞ"

Op. Dr. Kadir Yıldırım, "Bu işlem sırasında DJS stent uygulanıyor ve 1 ay içerisinde alınması gerekiyor. Bu stent bazen hekim veya hasta kaynaklı unutulabiliyor. Bu hastamızda da böyle bir talihsizlik olmuş. 7 yıl boyunca böbrekte ve kanalında kalmış. Bu süre zarfında böbreklerde ileri boyutta taşlaşma olabiliyor. Bu tür durumlarla dünyada ve ülkemizde karşılaşılabiliyor. Bu hastanın tedavisinde endoskopik ameliyatlar dizisi ile tek seansta taşsızlık sağladık ve stendi çıkardık. İlk başta böbrek kanalındaki taşlar lazer ve pnömotik litotriptör (havalı sistem ile taş kırma işlemi) ile kırıldı. Takiben böbrek üst polündeki 7 santimlik taş, fleksibl renoskop ile kırıldı" dedi.

"7 YIL ÇOK CİDDİ BİR SÜRE"

Mesanede de 8 santimlik bir taşın oluştuğuna değinen Op. Dr. Yıldırım, "Bunu küçük bir kesi ile çıkardık. Hastamızın genel durumu iyi ve takiplerimize devam ediyoruz. 7 yıl çok ciddi bir süre. Aslında 1 yıl bile geç denilecek bir zaman ama 7 yıl kalmış. Hasta hem şanssız hem de şanslı. Böbreği tamamen kaybetmiş olabilirdik. Bazen bu durum ciddi enfeksiyon ataklarına yol açabilir. Böbreğin alınmasına kadar gider durumlara yol açabiliyor. Böbrek fonksiyonlarına bir miktar etkilenme olsa da stendi çıkardığımız takdirde devam edebilecek düzeyde sağlıklı böbrek parenkimi vardı. Bu şekilde stendin çıkartılması hastanın tedavisi için yeterli" diye bilgi verdi.

Aşırı derece sızıntı ve idrarda yanma şikayeti ile geldiğini dile getiren Kadir Elban ise, "Ankara'da bunun farkına varmadılar. Hocamın sayesinde farkına varıldı. Taşları kırıp çıkardı. Hocama çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1233 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim