• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Boğulma benzeri öksürük nöbetleriyle geliyor

Boğulma benzeri öksürük nöbetleriyle geliyor
Boğmaca bulaşıcılığı yüksek bir hastalık, özellikle küçük bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Her yıl boğmacaya yakalanan 100 bebekten 4’ü hayatını kaybediyor. İstanbul Üniversitesi Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Salman, “Boğmaca aşıları, hastalığa karşı tam ve etkin korumayı ancak ilk 3 aşı dozundan sonra sağladığı için, ufak süt çocukları bu hastalığa karşı korunmasız kalabiliyor” diyor.

İNATÇI NÖBETLER
Boğmaca, çocuklarda nezle şeklinde başlayıp inatçı ve boğulmaya benzer öksürük nöbetlerine dönüşüyor. İyileşme dönemine girildiğinde ise (3 aya kadar uzayabilir) kuru öksürük başlıyor. Daha büyük çocuk, ergen ve erişkinlerde ise tipik öksürük nöbetleri ve nezle olmuyor. Hastalığın kuluçka döneminin ortalama 3-12 gün arasında olduğu, nezle döneminin 1-2 hafta sürdüğü ve boğulur tarzda gerçekleşen öksürük döneminin ise 2-4 hafta arasında olmakla birlikte, 10 haftaya kadar uzayabileceği belirtiliyor. Boğmaca, hava yolu ile yayılıyor, çok bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle bebeklere yakın temas sonucu, anne, baba, kardeş ve sağlık personelinden geçiyor. Aşıları tamamlanmamış bebek ve çocuklarda hastalığın ağır seyretmesi ölümle sonuçlanabiliyor.

ERİŞKİNLERDE ARTIŞ
Uzmanlar, son yıllarda Türkiye’de (dünyanın diğer ülkelerinde de olduğu gibi) ergen ve erişkinlerde boğmaca vakalarında artış olduğunu belirterek, daha önceki yıllarda ergen ve erişkinlerde boğmaca vakalarının yüzde 6.5’i geçmediğini, 2005 yılında ise bu oranın yüzde 16.9’a yükseldiğini bildiriyorlar.

5 AY ALTI BEBEKLER
Aşılama oranlarının yüksek olduğu ülkelerde, boğmaca 5 ay altındaki bebekler ve 10 yaş üstü çocuklarda daha sık gözleniyor ve küçük bebekler için çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Hastalık sonrası gelişen ikincil akciğer enfeksiyonları dışında, küçük bebeklerde beyne daha az oksijen gitmesine bağlı olarak nöbet ve beyin iltihabına yakalanma riski oluşuyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl tüm dünyada 50 milyon boğmaca vakası görülürken özellikle çok ufak bebekler (erken süt çocukluğu dönemi) boğmaca nedeniyle hayatını kaybediyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3205 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim