• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Bol yağlı değil bol vitaminli diyet

Bol yağlı değil bol vitaminli diyet
Hamilelik süreci annenin kendi metabolik düzenine ek olarak bebeğin büyümesinin de eklediği fizyolojik, psikolojik ve endokrin sonuçlarının da eklendiği bir dönem olarak tanımlanmaktadır.

Hamilelik süreci annenin kendi metabolik düzenine ek olarak bebeğin büyümesinin de eklediği fizyolojik, psikolojik ve endokrin sonuçlarının da eklendiği bir dönem olarak tanımlanmaktadır. Önceden bilim adamları annenin iri yani kilolu bebek doğurmasının gebelik döneminde çok iyi beslendiğinin bir göstergesi olduğunu vurgulamışlardır. II. Dünya Savaşı sonrasında düşük doğum ağırlıklı doğumların oluşması savaş sırasında açlık ve yeterli beslenememeye bağlı olduğu görüşü ile yoğunlaşan hamilelikte beslenmenin önemi bir kere daha vurgulanmıştır. Hamilelik döneminde yetersiz beslenmenin ilk göstergesi olan zayıf çocuk doğurmanın en önemli sorunu enfeksiyon kapabilme yeteneği bir bebek vücudunun normal yaşama adapte olamaması ve bebeklik dönemi ölümlerin oluşmasına neden olabileceğidir. Son yıllarda deneysel hayvan çalışmaları tansiyon yüksekliğinden, diyabete, kalp hastalıklarından, şişmanlık ve kansere kadar birçok hastalığın anne karnındaki beslenmeden etkilenerek sağlığın aslında anne karnında programlandığını gösteriyor.

Bol yağlı değil bol vitaminli diyet

Araştırmalar anne adayının yüksek kalorili beslenmesinin anne karnındaki bebekte fetal adipoziteye yol açtığını gösteriyor. Fetal adipozite, bebek daha doğmadan yağ hücreleri gelişimine müsait olacağı anlamına geliyor. Ayrıca aşırı yemek ve karbonhidrat yiyerek hamileliğini geçiren annelerin gebelik diyabetine yakalanabilecekleri belirtiliyor. Bu durum diyabetli anne çocuklarında olduğu gibi şişman ve iri bebeklerin doğmasını tetikleyebiliyor. Şişman bebeklerin ileriki yaşamında şişmanlıkla baş edebilmesi için ciddi bir sorun olarak görülüyor. Bu nedenle hamilelikte vücudun vitamin depolarını dolduran beslenme şekli ile dengeli bir diyet uygulanmalıdır. Hamilelik öncesinde düzenli folik asit kullanmalı, hamilelikte düzenli ve güvenli fiziksel aktivite yapılmalı. Yüksek karbonhidrat ve yağ tüketiminden uzak durulmalıdır.
 

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4499 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim