• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Boşanma öncesi zorunlu 'danışman'

Boşanma öncesi zorunlu 'danışman'
Sağlıksız kararlarla biten evlilikleri kurtarmak için Aile ile Adalet Bakanlığı harekete geçti. Boşanmak isteyen çiftleri en az 360 saat hizmet alacakları danışmanlara yönlendirecek.

BURCU ÇALIK

Türkiye'de ilk defa boşanma davaları için zorunlu "aile danışmanı" dönemi başlıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı bir anlık sinirle, sağlıksız alınan kararlarla biten evlilikleri kurtarmak ve yılda ortalama 120 bin civarında olan boşanma sayılarını düşürmek için harekete geçti. Devlet bundan böyle boşanmaya karar veren çiftlere, "bir kez de aile danışmanına sor" yöntemini işletecek. İki Bakanlığın yapacağı mevzuat değişikliğiyle Aile Mahkemeleri çiftleri boşamadan önce en az 4 seansla toplam 360 saat hizmet alacakları aile danışmanlarına yönlendirme yetkisine sahip olacak. Mahkemeler, çiftlerin boşanmasının doğru olup olmadığına da aile danışmanlarının kişiler hakkında hazırlayacağı rapor doğrultusunda karar verebilecek.

AMAÇ YUVA KORUMAK

Aile Bakanlığı'nca hazırlanılan "Boşanma Süreci Danışmanlığı" ismi verilen uygulamayla, sağlıksız verilen kararlarla evliliklerin bitirilmesinin önüne geçmeye çalışılırken, ciddi sorunların yaşandığı, şiddet gibi problemlerin olduğu husumetli evlilikleri ise boşanma süreçlerinde danışmanlar eliyle daha sağlıklı sonuçlandırmayı amaçlıyor. Adalet ve Aile Bakanlıklarının ortak mevzuat taslağının yürürlüğe girmesi ile çiftlere boşanma öncesi, sonrası ve boşanma esnası olmak üzere 3 ana başlık altında hizmet verilecek. Geçen yıl "aile ombudsmanlığı" uygulamasını pilot olarak başlatan Aile Bakanlığı, bu yolla 450 çiftten 75'ini boşanmaktan vazgeçirmişti. Mevzuat değişikliği ile uygulama daha sistematik bir şekilde Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.

EN AZ 360 SAATLİK DESTEK

Plana göre Aile Mahkemeleri, boşanmak isteyen çiftleri danışmanlık hizmeti almaya yönlendirme yetkisi olacak. Mahkemeler, davanın her aşamasında çiftleri danışmana yönlendirebilecek. Hakimler, çiftlerin boşanmalarına karar verirken danışmanların hazırladıkları raporları dikkate alacak. 81 ildeki SHM'lerde bir aile danışmanı mutlaka bu iş için görevlendirilecek. Çiftlere en az 4 seans ve her seans 90 dakika olmak üzere toplam 360 saatlik destek verilmesi planlanıyor. Kişiler, kendi istekleriyle de bu destekten yararlanabilecek.

YILDA 120 BİN BOŞANMA

Aile Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yılda ortalama 120 bin boşanma gerçekleşiyor. Ayrılan çiftlerin yüzde 80'i yeniden evlenmeyi tercih ederken, yüzde 17'si eski eşiyle tekrar evleniyor. Bu oran yaklaşık 20 bin kişiye denk geliyor. Boşanmaların yaklaşık yüzde 40'ı evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşiyor.

HAKİMLER DE ŞİKAYETÇİ

Edinilen bilgiye göre, söz konusu düzenlemenin hazırlık aşamasında Aile Bakanı Fatma Şahin, aile mahkemesi hakimleriyle özel bir toplantı gerçekleştirdi. Yaklaşık üç ay önce gerçekleştiği öğrenilen toplantıda hakimler Bakan Şahin'e son anda boşanmaktan vazgeçen pek çok çiftle karşı karşıya kaldıklarını ve bu durumda olan kişilere destek verilmesi gerektiğini aktardılar. Söz konusu talepler "Aile Ombudsmanlığı" uygulamasına temel oluşturdu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2485 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim