• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

'Bronzlaşayım' derken yaşlanmayın

'Bronzlaşayım' derken yaşlanmayın
Havaların ısınmasıyla beraber kullanılmaya başlanan kısa kıyafetler, çok sayıda insanın solaryum salonlarına gitmesine sebep olurken özellikle bayanların bronzlaşma tutkusunun zaman zaman sağlık sorunlarına davetiye çıkardığı belirtildi.

Aydın Nysa Kadın Doğum Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Kamil Kurt, “Tatile çıkmayı erken bulup güneşlenecek yer bulmakta zorluk çekenler, bronzlaşmak için yapay güneş ışığını yani solaryumu tercih ediyor. Bronzlaşma, cildin ultra viyole ışınların zararlı etkilerine karşı kendini korumak için gerçekleştirdiği bir tepki sonucu oluşur. Tüm bilimsel araştırma ve deneylerin, doğal veya yapay olsun ultra viyole ışınlara uzun süre maruz kalmanın, yaşlanmanın etkilerini artırdığını, bunun yanı sıra malign melanoma adı verilen bir tür cilt kanserinin gelişimini de hızlandırdığını ortaya koyuyor. Özellikle hamile kadınların, hamilelik döneminde ciltleri çok hassas olduğu için bu konuyu dikkat etmelidir” dedi.

Solaryum makinelerinin, UV ışını üreten lambalardan oluşan yapay bronzlaştırıcılar olduğunu belirten Nysa Kadın Doğum Hastanesi Uzmanları, “Hamile kadınların cildi daha hassas ve güneş yanığına karşı daha korumasızdır. Hamilelik sırasında pigment yapıcı melanositleri uyaran hormon düzeyleri yükselir. Bu durum hamile kadını aşırı pigmentasyona karşı duyarlı hale getirir. Eğer yüzünüzde hamilelik maskesi oluşmuşsa yani düzensiz ve koyu renk değişiklikleri varsa, ultra viyole ışınlarına karşı aşırı duyarlısınız demektir. Bu durumda cildiniz güneş ışınlarına her zamankinden daha fazla ve daha şiddetli cevap verecektir. Bununla birlikte güneş altında uzun süre geçirmeniz hem vücut sıcaklığınızın aşırı artmasına hem de vücudunuzdaki suyun azalmasına neden olabilir. Her iki durum da hamileliğiniz açısından olumsuz etkiler oluşabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hamileyken uzun süre güneş altında kalmanız önerilmez. Yapay ultra viyole ışınları yani solaryumun gelişmekte olan bebek üzerindeki etkilerini inceleyen yeterli sayıda araştırma ne yazık ki mevcut değildir. Kısıtlı sayıda bazı araştırmalar bu tür uygulamaların folik asit eksikliğine neden olabileceğini düşündürmektedir. Bunun nedeni güçlü ve uzun süre maruz kalınan ultra viyole ışınlarının vücuttaki folik asidi parçalayarak etkin bir şekilde kullanımını engellemesidir. Kısaca, hamilelikte anne adayları sağlık konusunda daha duyarlı olmalıdır” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2466 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim