• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Bu hastalığı gözyaşı ele veriyor

Bu hastalığı gözyaşı ele veriyor
Uzmanlar, gözyaşı azalması veya hiç olmamasının hastalıkta önemli bir belirti olduğunu söylüyor...

Özellikle Güneydoğu Anadolu'da zaman zaman ölümlere neden olan ishal vakalarında yaz döneminde artış olmaması konusunda aileler sık sık uyarılırken, 0-2 yaş dönemindeki bebeklerde, ishalin başlangıcında gözyaşı azalması veya hiç olmamasının hızlı su kaybının bir başlangıcı olduğuna dikkat çekiliyor.

Yaz mevsimi ile birlikte artan ishal vakaları özellikle 0-2 yaş grubu çocuklarda ölümlere neden olabiliyor. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümü Çocuk Gastroenterolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şamil Hızlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tür vakalarda çok dikkatli olunması gerektiğini, bebeklerde ağız kuruluğu, gözyaşı eksikliği ve cilt kurumasının ciddi belirtiler olduğuna dikkati çekti.

Hızlı, ishal vakalarına karşı annelerin ellerini çok iyi yıkamalarını önererek, "El yıkama, elle bulaşan virüslerin çocuğa ulaşmasına engel oluyor. O anlamda ishallerin de önlenmesinde çok önemli bir etken. Bizim önerimiz, hastalara bakan kişilere mutlaka ellerini sık sık yıkaması ve ishal oluşmasına engel olması, ishal oluşması söz konusu ise bu durumda hastanın çok iyi takip edilmesi" dedi.

İshal vakalarında gözyaşının olmaması, ağız kuruluğunun olması, cildinin kuruması durumunda mutlaka bir hastaneye başvurulması gerektiğini söyleyen Hızlı, bu durumun hızlı su kaybının başladığının göstergesi olduğunu kaydetti. Hızlı, "Ama bu safhaya varmadan önce bunun engellenmesi için de çocuğun bol su ile beslenmesi gerekiyor. İshali yavaşlatacak bazı ürünler var. Örneğin yoğurt gibi, muz gibi, patates püresi gibi. Bunların bol bol verilmesi ishalin gerilemesine bir bakıma yavaşlamasına yardımcı olacaktır'' diye konuştu.

Hızlı, bazı ishal vakalarında göz bebeğinin de çökmeye başladığını söyleyerek, "Bu artık su kaybının ciddi düzeye ulaştığını ve ciddi sonuçlarla karşımıza geleceğinin bir işaretidir. Annelerin bu aşamada çocuklarını çok dikkatle izlemeleri gerekiyor" dedi.

ANNELERİN SIK YAPTIĞI YANLIŞLAR

Annelerin bu durumlarda bazı yanlışlıklar yaptığını, kusan bebeğe anne sütü veya su verilmemesinin, yapılan hatalardan bir tanesi olduğunu ifade eden Şamil Hızlı, bu durumda bebeğin daha fazla su kaybedeceğini söyledi. Hızlı, kusma veya ishal devam etse bile anne sütünün ve suyun mutlaka verilmeye devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hızlı, yapılan bir diğer hatanın da bebeklere bekletilmiş gıda verilmesi olduğunu söyledi.

Şamil Hızlı, bebek ishallerinde, bebeğe içirilen suyun kaynatılıp soğutularak verilmesinin de alınacak en basit önlemlerden birisi olduğunu kaydetti.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7870 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim