• BIST 9524.59
  • Altın 2490.271
  • Dolar 32.5113
  • Euro 34.7174
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Bu hastalıkta ölüm oranı yüzde 14

Bu hastalıkta ölüm oranı yüzde 14
Komşu'nun kâbusu hakkında bilmedikleriniz... Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, Batı Nil Humması hastalığına...

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, Batı Nil Humması hastalığına yakalananlar arasında ölüm oranının yüzde 4 ile 14 arasında değiştiğini bildirdi.

Prof. Dr. Büke, yaptığı yazılı açıklamada, Manisa Devlet Hastanesindeki vakalarla gündeme gelen Batı Nil Humması hastalığının, sivrisinekler ve kuşlar aracılığıyla geçtiğini belirtti.

Batı Nil Hummasi virüs enfeksiyonunun, çoğunlukla semptom oluşmaksızın, belirti görülmeksizin geçirildiğini bildiren Prof. Dr. Büke, şunları kaydetti:

''Semptomatik olgularda yakınmalar ortalama 2-6 gün içerisinde ortaya çıkar. Bu süre 14 güne kadar uzayabilir. Başlangıç soğuk algınlığı benzeri yakınmaları şeklinde olup 3-6 gün sonra yüksek ateş, üşüme titreme, halsizlik, başağrısı, eklem ve kas ağrısı, göz ağrısı yakınmaları ortaya çıkmaktadır. Olgularda iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal, öksürük ve boğaz ağrısı da gelişebilmektedir. Hastalığa yakalananlar arasında ölüm oranı yüzde 4-14 arasında değişmektedir. Yaşlılarda, şeker hastalarında, kalp ve damar hastalığı olanlarda ölüm oranı daha yüksektir.''

Batı Nil Humması adı verilen hastalığın, ilk defa 1937'de Uganda'da ateşli bir hastanın kanında saptandığını anlatan Prof. Dr. Büke, 1950'de virüse bağlı menenjit ve beyin doku iltihabı (meningoansefalit) olgularının İsrail'den bildirildiğini, 1960'da Fransa'nın güneyinde atlardan ve insanlardan Batı Nil Humması virüsüne bağlı meningoansefalit salgınları görüldüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Büke, şöyle devam etti:

''Hastalık daha sık ve daha şiddetli olarak Avrupa'nın güneyinden, Rusya'dan ve Ortadoğu'dan bildirilmiştir. Bu süreçte yaşanan salgınlar hastalığın ABD'ye kadar yayılmasına neden olmuştur. ABD'deki ilk salgın 1999'da New York'da görülmüştür. Yakın çevremizde 1996'da Romanya'da 400 olguluk bir salgın saptanmıştır. 1999'da 200 olgu Rusya'dan ve 2000 yılında 200 olgu İsrail'den bildirilmiştir.''

Manisa Devlet Hastanesine son 16 günde ateş, trombositopeni (kan pıhtılaşmasında görevli hücrelerin azalması), bilinç değişikliği ve döküntü şikayetiyle başvuran 16 hastadan 6'sı hayatını kaybetmiş, vakalardaki belirtilerin, Yunanistan'ın kuzeyinde sivrisineklerle bulaşan Batı Nil Humması hastalığıyla benzerlik gösterdiği, laboratuvar araştırmalarının hem bu hastalık, hem de diğer hastalıklar açısından devam ettiği bildirilmişti.

Yunanistan'da bu ay başında ortaya çıkan salgında ise şimdiye kadar 8 kişinin yaşamını yitirdiği, Batı Nil Humması hastalarının sayısının son olarak 114'e ulaştığı bildirildi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1627 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim