• BIST 9079.97
  • Altın 2323.978
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9394
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Bu ilaçlar kesinlikle kullanılmamalı!

Bu ilaçlar kesinlikle kullanılmamalı!
Prof. Dr. İhsan Ertenli, Romatizmalı hastalar için hem gebelik hem de süt verme döneminde kullanılabilecek ilaçlar olduğunu söyledi...

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, romatizma lı hastaların da gebe kalmaya ve çocuklarını emzirmeye hakları olduğunu belirtti. Hem gebelik hem de süt verme döneminde kullanılabilecek ilaçlar olduğunu söyleyen Ertenli, göz önünde bulundurulması gereken faktörün bebeğin sağlığı olduğunu vurguladı.

Antalya 'nın Belek beldesindeki bir otelde düzenlenen Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'nde yaptığı sunumda konuşan Ertenli, romatizmalı hastalıkların, üretkenlik çağındaki kadınlarda sık görüldüğünü belirtti. Gebelik ile aynı anda romatizmalı hastalığın hekimlerin sık karşılaştığı durumlardan biri olduğunu vurgulayan Ertenli, romatizmalı hastalığı olanlardan bazen gebe kalmamaları, gebe kalanlara ilaçlarını kesmeleri ve süt verenlere de süt vermeyi bırakmalarının önerildiğini anlattı. Bu tarz bir yaklaşımın doğru olmadığını ifade eden Ertenli, "Çünkü romatizmalı hastaların da hem tedavi olmaya hem gebe kalmaya, çocuk doğurmaya ve çocuklarını emzirmeye hakları vardır. Bunun için hem gebelik hem de süt verme döneminde kullanılabilecek ilaçlar var." dedi.

Ertenli, hastalık nedeniyle gebelik sürecinin anne ya da bebeğe zarar verip vermeyeceği ve gebelik nedeniyle hastalık aktivitesinde bir değişiklik olup olmadığı gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Romatizmalı hastalıkların çoğunda hastalığın gebelik süresince aktif olmadığını belirten Ertenli, "Bu hastalara klinik yaklaşımda, ilaçların olası riskleri yanında romatizmalı hastalığın gebeliğe ve gebeliğin romatizmalı hastalık üzerine olan etkileri de göz önüne alınmalıdır. Hastaların takibinde doğum hekimi ile yakın bir işbirliği yapılması gerekir. Bu gibi hastalara klinik yaklaşımda çok önemli bir konu da hastalık ve kullanılacak ilaçların olası riskleri hakkında hastaya yeterli bilgi verilerek hastanın kararlara aktif katılımının sağlanması veya onayının alınması gerekir." diye konuştu.

Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların risk kategorilerinin A'dan D'ye doğru gittikçe arttığının altını çizen Ertenli, şu bilgileri verdi:

"A risk kategorisindeki ilaçlar, ilk trimester (gebelikteki 3 aylık dönemler) dahil güvenle kullanılabilir. B ve C risk grubundaki ilaçlar insanlar üzerinde ileriye dönük olarak çalışılmamış olmakla geriye dönük gözlemler ve hayvan çalışmaları ışığında büyük risk taşımayan ilaçlardır ve gereken durumlarda kullanılabilirler. D risk grubundaki ilaçlar ise hayatı tehdit eden bir durum var ve alternatif bir ilaç yoksa kullanılabilirler. X risk grubundaki ilaçların ise gebelikte kesinlikle kullanılmamaları gerekir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4447 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim