• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Bu ilçede aile hekimine 8 saatten 4 tane acil nöbeti yazıldı!

Bu ilçede aile hekimine 8 saatten 4 tane acil nöbeti yazıldı!
Eğitim amaçlı başlatıldığı en yetkili ağızlardan ifade edilen aile hekimlerine nöbet mecburiyeti ülke çapında sorun olmaya başladı. En çarpıcı örneklerden biri Erzurum’dan geldi. Erzurum Pasinler 7/24 çalıştırılmaya çalışılıyor.

ERZURUM-10 aile hekimliği bulunan ilçede 1 aile hekimliği boş bulunuyor. Bakanlığın çıkardığı nöbet genelgesi ile Erzurum Kamu Hastaneler Birliği Pasinler Devlet Hastanesi’nde görev yapan 4924 statülü 2 hekimi başka bir ilçeye gönderdi. İlçe Devlet Hastanesi’nde doktor eksiği meydana geldi. Açık hemen aile hekimleri ile kapatılmaya başlandı. Acillerde aile hekimlerine hiçbir şekilde yer alamayan nöbetler yazılmaya başlandı. 8 saatten 4 tane acil nöbeti yazıldı. Bu nöbetlerde yetmedi 3 tane 16 saatlik defin raporu nöbeti yazıldı. Aile hekimleri fiili olarak 7 gün 24 saat çalıştırılmaya başlandı.

NOBET ÇİZELGESİNİN BÜYÜK HALİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Konu ile ilgili görüşlerine başvurulan Aile Hekimleri Dernekleri AHEF Genel Sekreteri Dr. Lütfi TİYEKLİ yaptığı açıklamada konu ile görüşlerini aktardı. “Maalesef tüm Türkiye’den şikayetler yağmaktadır. Pasinler’deki arkadaşlarımıza adeta zulüm yapılmaktadır. Bu arkadaşlarımızın hiç mi özel hayatı olmayacak? Hekim oldukları için mi cezalandırılıyor. Kamu Hastane Birliği neden 2 tane acil hekimini başka yere görevlendirmiştir. Deveye sormuşlar “Neden boynun eğri?” Deve cevap vermiş “Nerem doğru ki!”. Pasinlerdeki durum buna benziyor. Yapılanların hangisi doğru ki? “ “Kamu Hastane Birlikleri kendilerinde “ Vali yetkisi” görmekte. Kendi kafalarına göre görevlendirmeler yapmaktadır. Aile Hekimleri kendi birimleri dışında bir görevlendirmeye kim yetkilidir? Bu atılan imzalar nedeni ile Aile Hekimlerinin uğrayacağı zararlardan kişisel olarak sorumlu olduklarını bilmiyor mu. Biz AHEF olarak bunun takipçisiyiz.”

“İş artık çığırından çıkmıştır. Acilen müdahale edilmezse Aile Hekimleri asıl işlerini yapamaz hale gelecektir. Özelikle küçük yerleşim yerlerinde artık Aile Hekimi bulunamaz hale gelecektir. “ diyen Tiyekli şöyle devam etti:
“Aile Hekimi arkadaşlarımız telefonla aranarak tehdit edilmektedir. “Nöbetleri tutmazsanız sözleşmeleriniz valilikçe iptal edilecek.” denmektedir. Devlet işlerinin tehditler ile yürütülmesi ne kadar doğrudur? Zaten bu arkadaşlarımız kendileri istifayı düşünmektedir. Aile Hekimlerini sistemden kaçırınca Ülkenin sağlık sorunları düzelecek midir? “Türk Aile Hekimliği başladığı günden itibaren karşılaştığı en büyük tehdit altındadır. Sistem ya tamam ya devam deme aşamasına gelmiştir. Önlem alınmazsa küçük yerleşim birimlerinden başlamak üzere tüm aile hekimliği sistemi çökecektir”

“Biz AHEF olarak muhatap bulamıyoruz. Bakanlığımız çağdaş yönetimin olmazsa olması Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği yapmayı artık aklının ucundan bile geçirmemektedir. Biz her zaman tecrübelerimizle müzakereye, bilgi paylaşımına açığız. Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi biz de Aile Hekimlerinin temsilcisi olarak ülkemiz sağlık sistemine katkı sağlamak istiyoruz. Biz AHEF olarak Avrupa Birliği’ne girdik. Bakanlığımızın da girmesini istiyoruz. “

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8152 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim