• BIST 9458.27
  • Altın 2495.11
  • Dolar 32.5919
  • Euro 34.8036
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Bu kuyruk ne kuyruğu?

Bu kuyruk ne kuyruğu?
İki günde 200 kişi buraya gitti... Nefroloji Derneği (TND) kuruluşunun 40. yılında, bir ilaç firmasının katkıları ve Sağlık Bakanlığı'nın,..

Nefroloji Derneği (TND) kuruluşunun 40. yılında, bir ilaç firmasının katkıları ve Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile hem böbrek sağlığının önemine dikkat çekmek, hem de böbrek sağlığı ile ilgili kontrollerini yaptıramayan vatandaşlara bu tahlilleri kolayca yaptırma imkanı sağlamak için, Türkiye çapında 21 ili kapsayan bir bilinçlendirme kampanyası başlattı. TND'nin "Böbrek Sağlığı Otobüsü", Eskişehir'de büyük ilgi gördü. Eskişehirliler böbreklerini kontrol ettirmek için otobüsün önünde uzun kuyruklar oluşturdular.

Türkiye genelinde 21 ili gezen, özel olarak düzenlenmiş Böbrek Sağlığı Otobüsü içerisinde sağlık personeli, araçtaki plazma ekranlardan yapılan film gösterimiyle böbrek sağlığı konusunda bilgilendirmenin yanı sıra, böbrek hastalıkları ile ilgili testler de yapıyor. Otobüsü ziyaret eden Eskişehirliler sağlık görevlileri tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantılarına katılarak, bilgi sahibi oldular. Böbreklerini ücretsiz olarak kontrol ettirdiler.

Böbrek Sağlığı Otobüsü yetkilileri iki günde yaklaşık 200 Eskişehirli'nin ücretsiz olarak böbrek sağlığı kontrolünden geçtiğini belirterek, "Kronik böbrek hastalığı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmış olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Basit ve ucuz bazı idrar ve kan testleri kullanılarak erken saptandığında, önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olmasına karşın, farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok olguda buna olanak vermemektedir. Hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlemekte, yüksek sakatlık ve ölüm oranları ve kötü yaşam kalitesi ile hasta sağlığını, uygulanması gereken yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile sağlık bütçesini ciddi bir şekilde tehdit etmektedir"
dediler.

"6-7 ERİŞKİNDEN BİRİ BÖBREK HASTASI"
Yetkililer ayrıca, kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk gruplarının şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı ve ailesinde böbrek hastalığı olanlar ile yaşlılar olduğuna dikkat çekerek, şunları söylediler:

"Kronik böbrek hastalığı için risk faktörlerini tanımlamak hem yüksek risk grubundaki bireylere yapılacak tarama testleri ile hastalığın erken evrede saptanması ve ilerlemesinin engellenmesi, hem de risk faktörlerini ve böbrek hastalığı gelişimini azaltmak için toplumun sağlıklı yaşam değişiklikleri yönünde eğitilmesi bakımından son derece önemlidir. Türk Nefroloji Derneği tarafından 23 ilde 10 bin 750 erişkinin katılımı ile yapılan ve 2009 yılında sonuçlanan CREDIT araştırma çalışması, Türkiye'de erişkinlerin yüzde 15.7'sinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı varlığını göstermiştir. Bu oran, basit bir hesapla ülkemizde yaklaşık 7.5 milyon kronik böbrek hastası bulunduğu, yani her 6?7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğu anlamına gelmekte ve sorunun boyutunun tahmin edilenin çok üzerinde olduğuna dikkat çekmektedir".

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2029 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim