• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Bu problem şişmanlatıyor

Bu problem şişmanlatıyor
Sürekli diyet yaptığınız halde kilo veremiyorsanız sebebi yedikleriniz değil sağlık sorununuz olabilir.

Hala aynı miktarda yemek yediğiniz ama kilo verdiğiniz bir diyet hayal edin…Bu gerçek olamayacak kadar iyi olmaz mıydı? 2008’de yapılan bir araştırmada, kilolu 32 kişi 3 ay süreyle takip edildi ve bu kişilerin yüzde 90’ı hiçbir çaba harcamadan yaklaşık 3 kg kaybetti.

Araştırmaya katılanların hepsinde besin intoleransı bulguları görülmekteydi: sürekli şişkinlik, baş ağrıları, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve açıklanamayan yorgunluk hali. Çalışma süresince, kişilerin diyetleri, kendileri için özel olarak düzenlenen beslenme programlarına tam olarak uyum sağlayıp sağlayamadıkları ve öncekiyle aynı miktarda enerji alıp almadıkları, ayda iki kez diyetisyenler tarafından kontrol edildi.

Besin İntoleransı ve Kilo

Diyetisyen Gülşah Yücel, "Bazı uzmanlar besin intoleransının kilo alımına neden olduğuna inanıyorlar. Ve buna göre; probleme sebep olan besinleri yemeyip, bunların yerine besin değeri olarak benzer özelliklere sahip alternatiflerini tüketerek kilo verebilirsiniz. Her besin her insanda aynı etkiyi göstermez. Çok sağlıklı olarak bilinen bir besin bazı insanlarda son derece olumsuz etkilere yol açabilir" diyor.

Örneğin herkes tarafından ödem sökmeye yaradığı bilinen lahana bazı insanlarda ödeme sebep olabilir, veya çok sağlıklı bilinen sarımsak, bazı insanlarda yıllarca süren kilo sorunlarının sebebi olabilir.

Yücel, "Birçok insan, bir türlü önüne geçemediği şeker-çikolata ya da benzeri tatlı krizlerinden bahseder durur. Pankreas ve mide enzimlerindeki problemler, geçici bağırsak sendromu veya bağırsak mantarı gibi birçok sebep, yediğimiz besinlerdeki proteinlerin, amino asitlere (proteinin yapı taşlarına) parçalanmadan bağırsaktan emilmelerine sebep olur. Bu durumda, immune (bağışıklık) sisteminiz, aynı bir virüs veya bakteri varmış gibi harekete geçer. Bunun sonucunda vücutta bir takım reaksiyonlar meydana gelir. Beyindeki serotonin (mutluluk hormonu) salgısı azalır, depresyon tetiklenir ve şekerli yiyeceklere olan şiddetli istek oluşur.

Şekerli yiyecekler yemek, geçici bir rahatlık sağlasa da sonrasında oluşan insülin artışı hemen ardından tekrar şekere istek doğurur. Vücudunuzdaki yağ depolanması artar. Metabolizmanız yavaşlar. Bu reaksiyonlar bizi, kilo vermeyi imkansız hale getiren bir kısır döngü içine sokar" diyor.

CNS Besin İntoleransı Testi

Testin yüksek oranda antiko r(savunma hücresi) miktarına sebep olan belli bir besini göstermesi durumunda, bu besini beslenme programınızdan en az 3 ay çıkarmanız uygun olacaktır. Bulgular azaldığında, çıkarılan besinler yeniden diyete tek tek ve yavaş yavaş eklenerek etkileri gözlemlenebilir.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2693 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim