• BIST 9778.35
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Bu robot 6 ayda 35 ameliyat yaptı

Bu robot 6 ayda 35 ameliyat yaptı
Özellikle üroloji ve kanser ile kulak burun boğaz ameliyatlarında kullanılan “Da Vinci” adlı robot,

Özellikle üroloji ve kanser ile kulak burun boğaz ameliyatlarında kullanılan “Da Vinci” adlı robot, Ankara ile Ümraniye eğitim ve araştırma hastanelerinden sonra 3. kamu hastanesi olan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de kullanılmaya başlandı.

Yaklaşık 6 ay önce kurulduğu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 35 ameliyatta kullanılan robotun tanıtımı amacıyla ameliyathanesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, İstanbul'un Avrupa yakasında “Da Vinci” ile robotik cerrahi ameliyatların yapıldığı ilk hastanenin burası olduğunu dile getirerek, cihazın kentin Anadolu yakasında bulunan Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ise yaklaşık 2 yıldır kullanıldığını ifade etti.

Kamu hastanelerinin “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında mantıki, idari ve finansal reformlar yaşadıklarını kaydeden Dokucu, geçmiş dönemle karşılaştırıldığında önemli bir değişimin yaşandığını belirtti.

“Burası dijital radyolojinin kurulduğu ve hasta bilgilerinin tamamen dijital ortama aktarıldığı bir hastane” diyen Dokucu, bu sistemin diğer hastanelere de yayılmasını temenni etti.

Robotik cerrahi sistemin sosyal güvenlik tarafından ödenen bir cerrahi sistem olmadığını, bu nedenle masraflı bir cerrahi müdahale olduğunun altını çizen Dokucu, özel sektörde bu ameliyatların 30-40 bin TL'ye yapıldığını anlattı.
Dokucu, “Bu ameliyatın kamu hastanelerinde ise tamamen sosyal güvenlik kurumunun şemsiyesi altında ücretsiz yapılması pek akla gelmez. Çok kolay değil. Bu nedenle vatandaşların veya devletin bir kısım katkı sunması gerek. Şu an fiili olarak yaşanan durum budur” dedi.

Dokucu, cihazın çok pahalı olduğunu ve kollarının belli kullanımların ardından yenilenmesi gerektiğini anlattı.
Hastanenin Üroloji Servisi Şefi Ali İhsan Taşçı da robotik cerrahinin laparoskobik cerrahinin (kapalı ameliyat) geldiği en son noktadan biri olduğunun altını çizdi.

Bu cihazın diğer robotlardan farkının ise bu alette cerrahın görüntüleri 3 boyutlu görmesi olduğunu kaydeden Taşçı, klasik laparoskobinin ise 2 boyutlu olduğunu söyledi.

Çözünürlük oranının diğer robotlara göre daha fazla olduğunu belirten Taşçı, şu anda bu hastanede bulunan robotun “Da Vinci” robotlarının geldiği en son teknolojiye sahip olduğunu anlattı.

Bu sistemde cerrahın masa başında ameliyat yaptığını dile getiren Taşçı, bu aletin üroloji ve kanser alanında çok fazla kullanıldığını anlattı.

Bu robotla ameliyatın deride açılan küçük bir delikten çubuğun içeri girmesi şeklinde olduğunu söyleyen Taşçı, ardından aletin kollarının ucunun hastanın derisinden 10 santimetre içeri girdiğini belirtti.

Ameliyatların doktorun kontrolü altında yapıldığını, çünkü aleti kullananın doktor olduğunu söyleyen Taşçı, bu sistemle yapılan ameliyatların daha güvenli olduğunu düşündüklerini belirtti.

Taşçı, 2,5 milyon dolara mal olan aletin, İl Özel İdare kaynaklarıyla alındığını kaydetti.

Hastane Başhekimi Dr. Zafer Çukurova da robotik cerrahi sisteminin devlet hastaneleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinden sonra üçüncü kullanımının hastanelerinde kurulduğunu belirtti.

6 aydan bu yana cihaz sayesinde 35 ameliyatın yapıldığını dile getiren Çukurova, cihazın en çok üroloji ile kulak burun boğaz birimleri tarafından kullanıldığını anlattı.

Konuşmaların ardından Taşçı, 4 kollu “Da Vinci” robotunu bir tavuk parçası üzerinde uygulamalı olarak gösterdi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3538 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim