• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Bu sürelere dikkat!

Bu sürelere dikkat!
Kamu alacaklarını yeniden yapılandıran ve çalışma hayatıyla ilgili pek çok düzenleme yapan Torba Kanun nihayet TBMM'de kabul edildi.
Kamu alacaklarını yeniden yapılandıran ve çalışma hayatıyla ilgili pek çok düzenleme yapan Torba Kanun nihayet TBMM'de kabul edildi.

Şimdi Cumhurbaşkanlığı tarafından onay ve yayımlanmayı bekliyor. Köşk tarafından kanunun incelenmesine daha önce başlandığından, bu sürecin çok uzun sürmeyeceğini söyleyebiliriz. Tahminen bu ay sonuna kadar kanun Resmi Gazete'de yayımlanır.

Kanunla ilgili pek çok değerlendirme yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Fakat bugün meselenin dikkat gerektiren bir yönüne, torba kanundaki sürelere değinmek istiyorum. Zira kanunda, kimi haklardan yararlanabilmek için belirli bir sürede başvurma şartı aranıyor.

Borçlar için başvuru süresi

Vergi ve sigorta primi ve diğer borçlarınızı yeniden yapılandırabilmeniz için, kanunun yayımlandığı tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ilgili kuruma başvurmanız gerekiyor. Kanunun bu ay içinde Resmi Gazete'de yayımlanacağını varsayarsak, Nisan ayı sonuna kadar başvuru yapmanız gerekecek.

Taksitlendirme yaptıranların, SGK'ya olan ilk taksiti kanunun yayımını izleyen dördüncü ayın sonuna kadar, diğer kurumların ilk taksitini ise yine kanunun yayımını izleyen üçüncü ayın sonuna kadar ödemeleri gerekiyor. Böylece bir ay SGK taksitini öderken, diğer ay vergi ve diğer borçların taksitini ödemiş olacaksınız.

Borçlanma yapacak memurlar

2008/Ekim ayında yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanun'da, 1999-2005 yılları arasında disiplin cezasıyla görevden uzaklaştırılan memurlar için, boşta geçen süreleri borçlanma imkânı getirilmişti. Bu hükümden yararlananlar olduğu gibi, süreyi kaçıranlar da oldu. İşte torba kanuna giren bir madde ile bu memurlara borçlanma için bir fırsat daha verildi. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için 30 Haziran 2011 tarihine kadar başvuru yapmaları ve 31 Aralık 2014'e kadar borçlanma tutarını ödemeleri gerekiyor.

Slikozis hastası işçiler

Kot kumlama işçilerinin dramını bilmeyen yoktur. Genelde kayıt dışı olarak ve gayriinsani koşullarda çalıştırılan bu işçiler slikozis hastalığına yakalanıyor ve kayıt dışı çalıştırıldıkları için SGK yardımlarından yararlanamıyorlardı. İşte bu işçilerin çilesi torba kanunla sona eriyor ve en az %15 oranında iş göremez raporu almaları halinde aylık bağlanıyor. Bağlanacak aylık, hastalığın ağırlığına göre 550 liraya kadar çıkıyor.

Slikozis hastası işçilere ve ailelerine sağlık yardımları da yapılacak. Ayrıca 2022 Sayılı Kanun kapsamında bağlanan aylıklar, vefatları halinde dul ve yetimlerine de intikal edecek. Ancak bu işçilerin de kanunla verilen haklardan yararlanabilmeleri için kanunun yayımını izleyen 3 ay içerisinde SGK'ya başvurmaları gerekiyor.

Dava açma süresi 5 yıl

Soru: Sadettin Bey, benim 1997 ve 2001 yılları arasında özel bir kuruluşta çalışmışlığım var. Ancak bu tarihler arasında bilgim dışında aynı kuruluşa bağlı farklı kuruluşlara giriş çıkış yapmışlar ve toplamda 733 iş günü sigorta primimi yatırmamışlar. Şu anda başka bir kuruluşta SSK'lı olarak çalışmaktayım. Önceki çalıştığım işyerine dava açma hakkım var mı? Var ise bu yatmamış günler sigortama eklene bilir mi?

Cevap: Değerli okurum, sigortanızı eksik bildiren işyerinden ayrıldığınız yılın sonundan itibaren 5 yıl geçmemişse, iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Şahitler ve diğer bilgi ve belgelerle çalıştığınızı ispatlamanız durumunda eksik günleriniz tamamlanır.

Sadettin ORHAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7085 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim