• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Bu uzmanlara döner sermayeler pratisyen katsayısından veriliyor!

Bu uzmanlara döner sermayeler pratisyen katsayısından veriliyor!
Tıbbi histoloji ve embriyoloji uzmanı hekimler mecburi hizmette laboratuvarı olmayan hastanelere gönderiliyor, ek ödemelerini ise pratisyen katsayısından alıyor.

DR.İBRAHİM ERSOY

Kamuoyunda “tüp bebek uzmanı” ya da “klinik embriyoloji uzmanı” olarak da bilinen “tıbbi histoloji ve embriyoloji uzmanı” hekimler yaşadıkları sıkıntıları sıralayarak, yetkililerden çözüm bulmalarını istedi.

Sertifikayla laboratuvar sorumluluğu

Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uzman Hekimler Derneği (HEMUD) II. Başkanı Uzm. Dr. Bahar Uslu, Medimagazin’e yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından halen yalnız tıp değil, hukuk, hasta ve embriyo hakları ve etik açısından ayrıca önem arz eden yardımcı üreme teknikleri laboratuvarlarının sorumluluğunun histoloji uzmanlarının yanı sıra birkaç aylık sertifika eğitimi alan neredeyse herkese “tüp bebek laboratuvarı sorumlusu” adıyla tahsis edildiğini belirterek, kendilerinin ise çok hassas ve kişisel bilgilendirmeleri yapacak poliklinik odaları ve reçete yetkilerinin dahi olmadığını belirtti.

Uzm. Dr. Uslu, histoloji ve embriyoloji uzmanlarının sayıca az olması bahane edilerek kendilerinden de sertifika istendiğini, diğer taraftan bu kadar kadro ihtiyacı varken, üniversitelere son dört yıldır “branşımızda uzmanlık öğrencisi alınmaması ve kadro ihtiyacı olmadığı” yönünde yazılar gönderildiğini hatırlattı.

Gelecek yıllarda uzmanlık değil, doktora ile öğrenci yetiştirileceğine dair duyumlar alındığını da belirten Dr. Uslu, şöyle devam etti: “Branşımızın temel konularından olan, Sağlık Bakanlığında yeni kurulan doku tiplendirme, doku kültürü ve ileride kurulması muhtemel yapay organ, kök hücre laboratuvarlarının ve yıllardır sorumlusu olarak görev yaptığımız erkek infertilitesi (androloji) laboratuvarının sorumluluğu mikrobiyoloji ana bilim dalına devredilmek suretiyle âdeta branşımıza gerek olmadığı kanısı uyandırılmaktadır. Bu konuda Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneğinin resmi görüşü de bizimle aynı doğrultudadır.”

Laboratuvarı bulunmayan hastanelere zorunlu hizmete gönderilen uzman hekimlerin, pratisyen hekim katsayısı ile döner sermaye almaya mecbur bırakıldığını belirten HEMUD Başkanı, “Bu konuda sayısız dava mevcuttur. Yasal mevzuat kılıfına uydurulduğu için de davalar kaybedilmektedir. Bizim branşımız dışında yalnız bir değil ‘birkaç yüksek riskli laboratuvarın’ sorumluluğunu alan ve pratisyen hekim uygulaması gören başka bir uzmanlık dalı yoktur. Birimimiz telafisi imkânsız işlemler içerdiği ve yüksek konsantrasyon gerektirdiği için acilen, ek ödeme katsayısından yararlanılırken ilgili yönetmelikteki ‘özellik arz eden yüksek riskli bölümler’ kapsamına alınmalıdır.” diye konuştu.

Bu haber toplam 3490 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim