• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

BÜ'den işitme kaybı teşhisine yönelik yeni teknoloji

BÜ'den işitme kaybı teşhisine yönelik yeni teknoloji
Prof. Dr. Özkan öncülüğünde geliştirilen cihaz, hastane ve kliniklerde tanı, iş yerlerinde de tarama amaçlı işitme kaybına yönelik ölçüm yapılmasına olanak sağlayacak

Boğaziçi Üniversitesi Teknopark çatısı altında faaliyet gösteren Boğaziçi ARGE, kullanıcı ara yüzü kullanışlı tablet tabanlı uygulama geliştirerek ve kablosuz teknoloji kullanarak BOARGE isimliodyometre cihazını üretti.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmed Özkan öncülüğünde ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin katkılarıyla geliştirilen cihaz, hastane ve kliniklerde tanı, iş yerlerinde de tarama amaçlı işitme kaybına yönelik ölçüm yapılmasına olanak sağlayacak.

Boğaziçi ARGE'nin kurucularından Prof. Dr. Mehmed Özkan, işitme kaybı yaşayan hastaların işitme düzeyini ölçmek için kullanılan odyometrik cihazların, doğru ve hassas ölçüm yapabilmesinin, hastaya uygulanacak işitme cihazının doğru programlanabilmesinde önem taşıdığına işaret ederek, doğru programlanmadan kullanılan cihazların işitme kaybının ilerlemesine sebep olabildiğini kaydetti.

Doğru ölçüm yapmanın kritik bir aşama olduğunun altını çizen Özkan, şunları anlattı.

"Odyometrik cihazlar dünyada belli başlı birkaç üretici tarafından üretilmekte. Hasta odyometrik ölçüm için bir kabine giriyor, dışarıda odyometristin kullandığı bir test cihazı vasıtası ile belli tonlarda, şiddeti belirlenmiş sesler uygulanarak hastanın işitme eşiği tespit ediliyor. Normal yöntemlerde, kabin dışındaki cihazla kabin içindeki cihaz analog sinyallerin iletildiği kablolarla bağlanıyor ve bu cihazlar çok hassas kalibre edilmiş olsa dahi kliniğe geri gittiği zaman, yıpranmış, oksidasyona uğramış kablolar ve bağlantıları tolere edilebilir düzeyden daha fazla bir sinyal kaybına sebep olabiliyor. BOARGE'la ölçümler kabin bağlantılarına gerek kalmadan, kalibre edildiği haliyle, kablo ve bağlantılarının neden olduğu sinyal kayıpları oluşmadan yapılabiliyor."

Özkan, BOARGE'nin kablosuz yapısının odyometriste hareket serbestliği sağladığını ve tabletle ortamında geliştirilen kullanımı kolay arayüzü sayesinde etkileşimli ve daha hızlı ölçümler elde edilebildiğini belirtti.

Gömülü sistem ve ileri mikrodenetleyici teknolojisi ile standartların üzerinde hassasiyette ve doğrulukta ses sinyali elde edildiğine dikkati çeken Özkan, "Bu da benzerlerine göre ölçümün kalitesini ve güvenilirliğini arttırıyor. Modüler yapısı ile farklı blokları üst üste yerleştirilerek farklı odyometrik ölçüm cihazlarından elde edilen fonksiyonlar tek bir cihazdan elde edilebiliyor. Bu sayede klinikte veya endüstride kullanılmakta olan birden fazla odyometrik cihazın yerini alabilecek, daha düşük maliyetli bir çözüm elde ediyoruz" bilgilerini paylaştı.

Prof. Dr. Mehmed Özkan, BOARGE'nin Türkiye'de standartlaşma aşamasında olan hastaya özel işitme cihazı fonksiyon doğrulama ve işitme cihazlı işitme eşiği testlerini birleştirerek kablosuz ve tablet tabanlı odyometre cihazı üretmeye karar verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Boğaziçi Üniversitesi, KOSGEB bünyesinde bir kuluçka şirketi kurup, daha sonra Teknopark'a geçtik. Cihaza halen eklemekte olduğumuz fonksiyonların tamamlanmasından sonra, klinik fonksiyon testlerini ve sertifikasyon süreçlerini de tamamlayarak ürünümüzü bir yıl içinde piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Üretilen cihazın tüm aşamaları şirket içinde Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü iş birliği ile geliştirildi. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de şirketin birer çalışanı olarak bu süreçte rol aldılar."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3377 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim