• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Bulgaristan'da ''Türkler parmak izimizi çalacak'' korkusu

Bulgaristan'da ''Türkler parmak izimizi çalacak'' korkusu
Sağlık sektöründe sahteciliği önlemek isteyen Bulgar hükümeti, parmak izi okuma cihazı üreten bir Türk firmasıyla görüşünce Bulgar radikaller ''Türkler parmak izlerimizi çalacak'' diyerek ülkeyi ayağa kaldırdı.

Bulgaristan'da adeta dibe vuran sağlık sektörünü ayağa kaldırmak için düşünülen yeni bir uygulama, ülkede Türk düşmanlığını yine hortlattı.

Bulgaristan’da yapılan bir araştırmada, sağlık sistemi için ayrılan bütçenin 75 milyon leva’lık kısmının (yaklaşık 38 milyon Euro) sahte hastalar tarafından hastanelerden hortumlandığı ortaya çıktı.

Milliyet gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre, buna karşı düşünülen önlemler arasında parmak izi ile tedavi yönteminin en uygulanabilir ve ucuz yöntem olduğu belirlendi.

1 Nisan'da yürürlüğe girecek uygulama için AB fonlarından 6 milyon euro fon bulundu ve ihale açıldı. Ancak hükümetin parmak izi için açtığı ihalede Ankara merkezli bir Türk firması ile görüştüğü iddiaları, Türk karşıtlığı ile prim yapmaya çalışan siyasetçilerin ekmeğine yağ sürdü.

DUYUM ALMIŞ

Bulgaristan'daki koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren milliyetçi Vatansever Cephe Lideri Valeri Simeonov, ihalenin Türk firmasına verilmesi halinde hükümeti devirmek için gensoru önergesi vereceklerini ilan etti.

"PARMAK İZLERİMİZİN TÜRKLERİN ELİNE GEÇMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Radyo Focus'a konuşan Simeonov, ''Edindiğim duyumlara göre, bir Türk firması parmak izi cihazlarını üretip ülkemize gönderecek. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Parmak izlerimizin Türk firması tarafından okunmasına izin vermeyeceğiz. Bizim parmak izlerimizin Türklerin eline geçmesine izin vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı.

"GİZLİ SERVİS BAKSIN"

Konuyu ayrıca Sağlık Bakanı Petar Moscov ile de görüşeceğini dile getiren Simeonov işi Bulgaristan gizli servisine kadar uzandırdı. Milliyetçi Bulgar siyasetçi, parmak izi ihalesi için seçilecek şirketin Bulgar gizli servisi DANS tarafından kontrol edilmesi gerektiğini öne sürdü. Daha önce Türkçe’nin Bulgaristan kamu yayın kurumlarından kaldırılması için hazırladığı yasa tasarısını parlamentoya sunan Simeonov, parmak izi ihalesinin Bulgar firmaları arasında yapılması gerektiğini öne sürdü.

Ancak parmak izi ihalesinin geçen yıldan beri hükümetin gündeminde olduğu ve Türk firmasıyla yapılan görüşmelerin ise geçen yaz gerçekleştiği ortaya çıktı. Ankara merkezli Türk firmasının Balkanlar’daki bir çok ülkeye de bu sistemi kurduğuna dikkat çekildi. Bulgaristan’da geçtiğimiz 1 Nisan’da yürürlüğe konan kimlik kartı ile tedavi şartı neticesinde 2015 yılı sonuna kadar 10 milyon leva (5 milyon euro) kaynağın tasarruf edildiği belirtildi. Parmak izi sistemi sayesinde ise tasarrufun 75 milyon leva’ya (38 milyon euro) çıkarılması hedefleniyor.

800 BİN TÜRK VAR

Nüfusu 7 milyon olan Bulgaristan’da 800 bin Türk yaşıyor. Bulgaristan Ulusal Televizyon kanalında her gün 10 dakika Türkçe haber yayınlanıyor. Bulgaristan Radyosu’nda ise her gün Sabah, öğlen ve akşam 1’er saatlik Türkçe yayın yapılıyor. Vatansever Cehpe lideri Valeri Simeonov, Türkçe haberleri kaldırmak istiyor. 240 sandalyeli parlamentoda 18 milletvekili bulunduran Vatansever Cephe’nin Başbakan Boyko Borisov’a dışarıdan verdiği destek parlamentoda kimi oylamalarda kilit rol oynuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2347 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim