• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Bulunamayan ilaçlar, hastaları kara borsacıların kucağına itiyor

Bulunamayan ilaçlar, hastaları kara borsacıların kucağına itiyor
Piyasada bulunmayan kanser ilaçlarının SGK tarafından ödenmediğini belirten CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bu durumun hastaları yurtdışından ilaç temin eden kara borsacıların kucağına ittiğini vurguladı.

Piyasada bulunmayan kanser ilaçlarının SGK tarafından ödenmediğini belirten CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bu durumun hastaları yurtdışından ilaç temin eden kara borsacıların kucağına ittiğini vurguladı. 

CHP Manisa Milletvekli Özgür Özel Kanserle Savaş Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada; hastaların sadece hekim görme sıklıkları, ölçülerek, sağlıkta memnuniyet ölçümü yapmasının yanlış ve yanıltıcı olduğunun altını çizerek, "Sağlıkta gerçekten memnuniyet sağlamak için, hastalarımızın etkin tedaviye erişene, ilaçlarını alana, sağlıklarına kavuşana kadarki süreç en baştan sona tasarlanmalı, izlenmeli, hastalarımız ile tedavi ve ilaç arasına örülen paradan duvar derhal kaldırılmalıdır" dedi. Özel, her sene mutlaka en az bir kaç kez patlak veren ve artık "düzenli krizler' haline dönüşen "ilaçta kriz' başlıklarına her gün bir yenisinin daha eklendiğini belirterek, yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları kaydetti:

-"ÇARESİZLİK YÜZÜNDEN KARABORSACILIK ÖN PLANDA"-

"Hastalarımız, ilaca erişimin önünde en büyük engel olarak duran 10 çeşit katılım payı ya da fark ödemesinin yanı sıra, kanser tedavisi gibi çok acil ve önemli durumlarda dahi ilaçlarına erişebilmek için ilaç bedelinin tamamını cepten ödemek zorunda bırakılabiliyorlar. Bu durum bazen çaresizlikten dolayı soruna karaborsa üzerinden çözüm arama gibi hasta sağlığını doğrudan tehdit eden durumlara da yol açabiliyor. Özellikle kanser gibi, zamanla yarışılan, tedavisi oldukça güç ve pahalı olan bazı hastalıklarda vatandaşlarımızın ekonomik çaresizlikleri bir de eksik bilgi ve kötü niyetli fırsatçıların ihtirasları ile birleşince 2013 yılında karaborsadan ilaç temini ve sahte ilaçların kullanımı gibi bir utanç tablosu ortaya çıkabiliyor."

-"SORUNUN TEMEL KAYNAĞI, SGK İLE SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA YAŞANAN AĞIR DİYALOGSUZLUK HALİ"-

"İçinde bulunduğumuz hafta kanser haftasıdır. Kanser erken teşhis, doğru, bilimsel tedavi ile tedavi edilebilir bir hastalık konumundadır. Etkin tedavinin en önemli parçası olan ilaç tedavisinde yaşanan gecikme ya da eczanelerde bulunmayan ve yurt dışından güvenli temin kanallarının SGK tarafından ödemesinin yapılmadığı durumlarda devreye girebilecek sahtecilik riskinin bir kez daha altını çiziyorum. Sorunun derhal ortadan kalkması için SGK ile Sağlık Bakanlığını konuya derhal çözüm odaklı yaklaşmaya; TTB, TEB ve ilaç sanayinin temsilcileri ile bir araya gelerek hastalarımızın sağlığını tehdit eden bu büyük riski hızla ortadan kaldırmaya çağırıyorum. Sorunun temel kaynağı Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı arasındaki eşgüdümsüzlük ve alanın tamamı ile yaşanan ağır diyalogsuzluk halidir."

-"TEDAVİ VE İLAÇ ARASINA ÖRÜLEN PARADAN DUVAR, DERHAL KALDIRILMALIDIR"-

"Sağlıkta gerçekten memnuniyet sağlamak için, hastalarımızın etkin tedaviye erişene, ilaçlarını alana, sağlıklarına kavuşana kadarki süreç en baştan sona tasarlanmalı, izlenmeli, hastalarımız ile tedavi ve ilaç arasına örülen paradan duvar derhal kaldırılmalıdır! Bu nedenle, hastalarımızın, ilaç temininde Türk Eczacıları Birliği'nin dışında herhangi bir kanala başvurmamaları gerektiğine ve hiçbir ilacın internette ya da çantacılar diye tabir edilen bir takım alternatif kanallarda orjinalinden ucuz olamayacağına ve bu durumun doğrudan ilacın sahte olma riskini barındırdığının altını bir kez daha çiziyorum. Böyle bir haftada tüm hastalarımıza acil şifalar diliyor, piyasa odaklı sağlık politikalarından, hasta odaklı sağlık politikalarına geçilmesi için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez yineliyorum."

HaberX

Bu haber toplam 2691 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim