• BIST 9479.97
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Bürokraside sanal devrim: Vatandaşın evrak çilesi bitiyor

Bürokraside sanal devrim: Vatandaşın evrak çilesi bitiyor
Adlî sicil kaydı, askerliğe elverişlilik durumu, ikametgâh kaydı gibi teferruatlarla artık vatandaş uğraşmayacak.

Başbakanlık tarafından hayata geçirilecek proje sayesinde ilgili kurum, bilgi havuzuna müracaat ederek doğrudan kendisi gerekli evrakı temin edecek.

“Aile hekimisiniz, İstanbul’dan Ankara’ya tayininiz çıktı. Taşınma esnasında hekimlik belgenizi kaybettiniz. Yeni görev yerinizde bir türlü işe başlayamıyorsunuz. Çünkü bu belgeyi kısa sürede temin etmeniz kolay değil. Oysa bu belgeyi Sağlık Bakanlığı size kendisi verdi. Arşivinde duruyor. Onu çıkarıp dosyaya yeniden koymak yerine ısrarla sizden istiyor. Hatta o belgeyi getiriyorsunuz, yetmiyor. ‘Dosyana bir örneğini koyacağım git noterden tasdik ettirip getir bana’ diyor. Artık bu saçmalıklar son bulacak.” Bu cümleler bir Başbakanlık bürokratına ait. Üzerinde çalıştıkları yeni uygulamayı bu sözlerle anlatıyor. Aynı bürokratik işkencenin okula kaydolurken, evlenirken, işe girerken, askere giderken, elektrik-su-doğalgaz aboneliği yaparken, kısacası hayatın hemen her alanında yaşandığını hatırlatıyor. Başbakanlık, bütün bakanlıklar ve kamu kurumlarında var olan bilgilerin tek bir merkezde toplanarak vatandaşa hiç eziyet çektirmeden dolaşımını sağlayacak bir proje hazırladı. Kamu kurumlarındaki bütün bilgiler ortak bir havuzda toplanacak. Yani, şimdiye kadar bir cebindeki bilgiyi kendisi alıp diğer cebine koymak yerine vatandaşı kurumlar arasında dolaştırıp duran devlet gidecek. Yerine, evrak keşmekeşinden kurtulan, daha hızlı ve ekonomik hizmet veren modern bir aygıt gelecek.

Başbakanlık yetkilileri şu anda tek tek bakanlıklarla görüşerek bu altyapı için hazırlık yürütüyor. Birbirleriyle veri alışverişinin tam olarak sağlanması için koordinasyon gerekiyor. Ayrıca her bir kurumun bilgisayar yazılımları birbiriyle uyumlu hale getirilecek. Ara yazılımlar sayesinde veri bankaları birbirine entegre olacak. Daha sonra Bilgi Teknolojileri Kurumu gibi ayrı, müstakil bir kurum oluşturulacak. Bütün veriler, terminal görevi görecek bu yeni kurumun havuzunda saklı tutulacak. Ayrıca yasal altyapı oluşturularak yeni özel bir kanun hazırlanacak. Hangi bilgilerin paylaşılıp paylaşılmayacağına dair ‘gizlilik’ tanımları yapılacak. Bütün bu sürecin 2 yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Başbakanlığın üzerinde çalıştığı bir diğer proje de iPhone ve Android telefon uygulamalarının hazırlanması. Kısa sürede hazırlıklar tamamlanarak Başbakanlık uygulaması mobil telefonlara yüklenebilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3406 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim