• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Bursa'da 103 uzman hekim kamudan ayrıldı

Bursa'da 103 uzman hekim kamudan ayrıldı
Kamu, muayenehane ya da özel sektör arasında tercih yapmaya zorunlu kılan yasa, deyim yerindeyse Bursa'da sağlık işleyişini adeta alt üst etti.

Çok tartışılan yasa Bursa'da Kamu'dan kaçışı niye bu kadar hızlandırdı?-Okan Tuna'nın yazısı

Tabip Odaları'nın ve Türk Tabibler Birliği'nin tüm karşı çıkmalarına rağmen Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ve TBMM'de yasalaşan Tam Gün Yasası'nın Bursa genelindeki etkileri ortaya çıkmaya başladı.

Hekimleri;

Kamu, muayenehane ya da özel sektör arasında tercih yapmaya zorunlu kılan yasa, deyim yerindeyse Bursa'da sağlık işleyişini adeta alt üst etti.

Verilere göre;

Bursa genelinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan ve 2011 yılında emekliliğini isteyen ya da istifasını veren uzman hekim sayısı 103'e ulaştı ki bu rakama endişeyle bakılıyor.

Bu rakam, Bursa'da toplamda 1010 olan uzman hekim sayısının yüzde 10'unun ayrıldığı anlamı da taşıyor ki, oranın büyüklüğü buradan da anlaşılıyor.

Ayrılan hekimlerin bir çoğunun, dalında tanınan ve tercih edilen hekimler olması da, yasanın kamu hastanelerine verdiği zararı ortaya koyuyor.

Şu ana değin;

Devlet Hastanesi'nden 22, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nden 14, Zübeydehanım Doğumevi'nden 16, Çekirge Devlet Hastanesi'nden 12, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nden 9, Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nden 5, İznik Devlet Hastanesi'nden 1, Yenişehir Devlet Hastanesi'nden 2, Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi'nden 1, Yüksek İhtisas Hastanesi'nden 4, Gemlik Devlet Hastanesi'nden 10, Karacabey Devlet Hastanesi'nden 1, Orhaneli Devlet Hastanesi'nden 2, İnegöl Devlet Hastanesi'nden 3 ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nden de 1 olmak üzere toplam 103 uzman hekimden 90'ı kamudan resmen ayrıldı, 13'ünün de işlemleri sürüyor.

Bursa'da yaşanan bu kamudan kaçış, doktor-hasta-asistan işleyişini de zora soktu.

Örneğin;

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nden Dahiliye, Üroloji, Kulak Burun Boğaz ve Genel Cerrahi olmak üzere doçent düzeyindeki 4 klinik şefinin birden istifası, aynı zamanda eğitim ve araştırma hastanesi olan buradaki sistemi kilitledi.

Hastalara bakmalarının yanı sıra asistanlarla ilgili karar veren kişiler de olan bu hekimlerin, ekipleriyle birlikte ayrılıp özel hastanelere geçmeleri, başta kanser ve mide ameliyatlarının yapılamamasına, hastaların mağdur olmalarına, asistanların da vaka görememesi nedeniyle kendilerini geliştirememelerine yol açmaya başladı.

Boşalan bu yerlere Sağlık Bakanlığı'nca da atama yapılamamış olması da işin bir başka yönü.

Bursa'da;

103 uzman hekimin ayrılmaları, İl Sağlık Müdürlüğü Özcan Akan'ın "Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana kadar 11 hekim istifa etti. Yani 100 hekimden 2'si özeli tercih etti. Bu o kadar büyük bir oran değil. Hekimler kamuda kalmaktan yana" açıklamasını da tartışmaya açtı.

Bursa'da;

Çoğu özel hastanelerle anlaşan, bir kısmı da kendi muayenehalerinde hasta bakmayı tercih eden ve kendi alanlarında isim yapmış hekimlerin ayrılmasıyla, kamu hastanelerinde kadın doğum, çocuk, göz, genel cerrahi, iç hastalıkları, tıbbı onkoloji, gastroenteroloji, KBB, radyodianostik, anestezi, ruh sağlığı, hematoloji, fizik tedavi, üroloji, nöroloji, nefroloji, beyin cerrahisi, nakleer tıp, cildiye, psikiyatri, kardiyoloji, ortopedi, romatoloji ve göğüs hastalıkları gibi dallarda ciddi bir hekim boşluğu da ortaya çıktı.

Bursa'da kamudan bu kaçışın bir benzeri de Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaşanıyor.

Yasanın devreye girmesiyle, aralarında profesör ve doçentlerin de bulunduğu 287 uzman hekimden 57'i özel hastanelere geçmeyi ya da muayenehanelerinde kalmayı tercih etti.

Yasa öncesinde;

Hekimler hem kamu hastanelerinde, hem özel hastanede, hem de muayenelerinde aynı anda çalışabiliyorlardı. Bakanlık, bu uygulamanın hizmet kalitesini olumsuz etkilediği düşüncesiyle, çok tartışılan Tam Gün Yasası'nı çıkarmış, hekimlerin sadece bir yerde çalışması için tercih yapmalarını istemişti.

Bursa Hakimiyet

Bu haber toplam 3758 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim