• BIST 9568.41
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Burun tıkanıklığı koku duyusunu etkiliyor

Burun tıkanıklığı koku duyusunu etkiliyor
Kokuların tanınması ve koku hafızasının oluşması çocukluk döneminde başlıyor. Tedavi edilmeyen burun tıkanıklıkları ise tat ve koku alma duyusunda kayba yol açıyor ve bu durum ömür boyu sürebiliyor.

Çok fazla önemsenmiyor ama burun tıkanıklığı ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabiliyor. Üst solunum yolu hastalıkları, sinüzit, geniz eti, burun kemiğinde kayma gibi nedenlere bağlı gelişen burun tıkanıklığı kişide uyku dengesizliğine, horlamaya, depresyona, kronikleştiğinde ise kalp ve akciğer hastalıklarına yol açabiliyor.

Tat ve koku duyularının körelmesi ise daha çok çocukluk döneminde tedavi edilmeyip kronikleşen burun tıkanıklıkları sonucu meydana geliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, koku ve tat alamama sorununa pek çok hastanın önem vermediğini ya da koku duyusundaki bozukluğun giderilmeyeceğini düşünerek tedavide geç kalındığına işaret ediyor.

Doç. Şerbetçi, “Çocuklarda sık görülen burun tıkanıklıklarının koku kaybı üzerindeki etkileri üzerinde neredeyse hiç durulmuyor. Oysaki kokuların tanınması ve bir koku hafızası oluşturulması çocukluk döneminde başlıyor. Bu nedenle ileriki dönemde duyularla ilgili bir sıkıntının yaşanmaması için burun tıkanıklığına yol açan sebeplerin doğru saptanarak koku kaybının ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuşuyor.

50 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERİN YÜZDE 24’ÜNDE KOKU ALMA BOZUKLUĞU VAR
Burun tıkanıklığının süreklilik kazanmasında koku duyusunun mutlaka zayıfladığını belirten Şerbetçi, “Yakın zamanda yapılmış bir çalışmada, 50 yaş üzerine koku duyusu bozukluğu yüzde 24 oranında bulunmuş. Koku duyumuzu ancak kaybettiğimizde ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Oysaki koku hayatımızın tadı tuzu. Tat alma duyumuz da koku almamıza bağlı. Koku duyusu bozukluklarında yediklerimizin tadını da alamıyoruz” diyor.

Koku duyusu ile birlikte tat duyusu da etkilenen hastalarda depresyonun sık görüldüğünü belirten Şerbetçi, kronik sinüzit, polipli sinüzit, alerjik sinüzit, konka şişlikleri gibi hastalıklarda koku kaybının uygun tedavilerle düzelebildiğini vurguluyor.

Şerbetçi, “Günümüzde bu konuda tanı ve tedavi yöntemleri kolaylaşmış durumda. Ancak koku kaybının önemli bir diğer sebebi üst solunum yollarında geçirilmiş bir virüs hastalığı sonrası koku sinir hücrelerinin hasar görmesidir. Bu durumdaki hastalarda tedavi her zaman olanaklı olmayabiliyor” diye konuşuyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3948 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim