• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Büyük borçları olan üniversite hastanelerinin işletmesi Sağlık Bakanlığı’na geçiyor

Büyük borçları olan üniversite hastanelerinin işletmesi Sağlık Bakanlığı’na geçiyor
Büyük borçları olan üniversite hastanelerinin işletmesi Sağlık Bakanlığı’na geçiyor. Marmara Üniversitesi’nin hastanesinde rektörlük ve dekanlığın birçok yetkisi kalmadı.

Üniversite hastanelerinin gündeminde performans sistemi tartışılırken borçları nedeniyle çıkmaza giren üniversite hastanelerinin işletmesi, Maliye Bakanlığı’yla 1 Ağustos’ta yapılan protokol gereği Sağlık Bakanlığı’na geçiyor. İlk uygulamanın başladığı Marmara Üniversitesi’nde rektörlük ve fakülte dekanlığının işletme ve mali işlerle ilgili yetkisi kalmadı.

Marmara Üniversitesi Hastanesi, borcu olan 22 üniversite hastanesi arasında 11 milyon 285 bin liralık borcuyla 10. sırada yer alıyordu. Listede Hacettepe Üniversitesi Hastanesi 144 milyon 95 bin liralık borcuyla başı çekiyor.

Tüm işleyişin bakanlık hastanelerindeki gibi yürütüleceği belirtilen fakülte hastanelerine yapılan mali yardım, “özerk” olarak bilinen üniversite hastanelerinin hükümetin denetimi altına girmesi olarak yorumlanıyor.

Üniversite hastanelerinin yalnızca hizmet birimleri olmadığını vurgulayan hekim örgütleri ve öğretim üyeleri, tıp eğitiminin kalitesinin düşeceği, bilimsel araştırma ve verimliliğin gerileyeceği endişesini taşıyorlar.

Marmara’da ne oldu?

Hastanenin yeri Pendik’e taşınarak adı, Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürüldü. Rektörce atanan başhekim, başhekim yardımcıları, hastane müdürü ve işletme müdürünün ataması bakanlıkça yapıldı. Görevden alma yetkisi de yine bakanlığın oldu. Rektörlük ve dekanlığın hastanenin işletmesine karışma yetkisi kalmadı.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Aktan, üniversite hastanelerinin önemli bir geliri olan “özel hasta bakma”nın sona ermesiyle hastanelerin daha da zor duruma getirildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Rektör tıp fakültesini kaybetmiş durumda. Bütün üniversitelerin döner sermayelerinin en büyük geliri hastanelerinden gelir. Üniversite bu önemli gelir kapısını kaybetmiş durumda. Biz kadro olarak üniversite personeliyiz ama bakanlık hastanesinde çalışıyoruz. Yani ne kuş ne de deveyiz! Performansı sistemine göre üniversitelere mi yoksa devlet hastanelerine getirilen şartlar mı uygulanacak, belli değil. Üniversite bakanlık işbirliği olsun, afiliasyon istiyoruz ama bu uygulama asimilasyon oldu.”

Hacettepe’nin borcu

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türkiye’de uluslararası akreditasyon belgesine sahip iki kamu hastanesinden biri olduklarını, bu standartlar gereği de belge alındıktan sonra hastanelerinin (erişkin, çocuk, onkoloji) harcamalarının arttığına dikkat çekti.

hastane-borclar.jpg
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6339 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim