• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Büyük iddia: Türkiye'nin diyabet ilacı üretilmesi engelleniyor

Büyük iddia: Türkiye'nin diyabet ilacı üretilmesi engelleniyor
Abdi İbrahim'in patronu Nezih Barut, diyabet gibi stratejik alanlarda Türkiye’de üretimin çoğu zaman uluslararası firmalarca engellendiğini söyledi.

Her ülkenin ilaç sanayisinin bağımsız olması gerektiğini söyleyen Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, ilaç gibi stratejik bir alanda Türkiye'nin de milli politikalar geliştirmek zorunda olduğunu vurguladı. Diyabet ilaçlarının bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken ürünler olduğuna işaret eden Barut, “Diyabet ilaçları Türkiye'de mutlaka üretilmeli. Çünkü bu alan stratejik” dedi. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanlığını da yürüten Barut, sahibi olduğu Abdi İbrahim'in Kazakistan Almatı'da kurduğu ilaç fabrikasının inceleme gezisinde değerlendirmelerde bulundu.

ZARARINA SATIŞ OYUNU

Nezih Barut, uluslararası firmaların Türkiye'de diyabet gibi ilaçların üretilmesinin önüne geçmek için zaman zaman iç pazarda zararına satış yaptığına da dikkat çekti. Barut, “Bu konudaki fiyat politikaları çok önemli. Türkiye pazarda hakim durumda olan firmalar çok düşük fiyatlarla piyasaya ürün vererek bu alanda yeni yatırımların girmesini engelleyebiliyorlar. Devlet buna dikkat etmeli ve stratejik davranmalı” dedi.

'REFERANS FİYAT' UCUZ İLACA ENGEL

Barut'un önemine değindiği bir başka konu ise Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun uyguladığı fiyat politikası oldu. Türkiye Eczacılar Birliği üzerinden yurt dışından getirtilen ürünlerin fiyatlarına dikkat çeken Barut, uygulanan depo fiyatlarının özel sektörün yurt dışından daha ucuza ürün teminini zorlaştırdığını belirtti. Barut, yüzde 55 daha ucuza getirebilecekleri ürünleri, Eczacılar Birliği'nin referans kabul edilen fiyatları nedeniyle Türkiye'ye getiremediklerini ifade etti. Bu sorunu Sağlık Bakanı ile görüştüklerini anlatan Barut, sıkıntının giderilmesini beklediklerini anlattı.

SEKTÖRÜN KARLILIĞI %8-10 ARASI

İlaç sektöründeki karlılıkların Türkiye'de yüzde 8-10 arasında değiştiğine dikkat çeken Barut, “Kamuya satışlarda yüzde 41 iskonto yaptığımız ürünler var. Ama bunu üretmek zorundayız. Bu bir görev” ifadelerini kullandı. Barut, sektördeki ilerlemenin firmaları sürekli yeni yatırımlara zorladığını da söyledi. “Dünyada en çok satan 10 ürünün 7'si, Türkiye'de en çok satan 10 ürünün 8'i biyoteknolojik” diyen Barut, bio ilaç üretimi için Abdi İbrahim'in de 100 milyon dolarlık yatırım yaptığına kaydetti. Nezih Barut, bio ilaçta 2018'in başında Hadımköy'deki tesislerinde üretime başlayacaklarının bilgisini de verdi.

Kazakistan'dan ihracat yapacak 

Abdi İbrahim'in Kazakistan'daki şirketi Abdi İbrahim Global Pharm bünyesindeki 60 milyon $'lık tesisin kapıları ilk kez Türk basınına açıldı. Almatı'daki fabrika, Abdi İbrahim'in yurtdışında üretime geçen ilk tesisi oldu. 190 kişiye istihdam sağlayan ilaç fabrikasından Rusya, Gürcistan, Ukrayna, AB ve Kanada'ya ihracat yapılacak. Öte yandan Abdi İbrahim'in Cezayir'deki 50 milyon $'lık tesisi de 2017'de üretim başlayacak. Cezayir'deki hedef ise, 2020'de 500 çalışan ve 125 milyon $ ciro elde etmek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2465 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim