• BIST 9524.59
  • Altın 2488.161
  • Dolar 32.533
  • Euro 34.6453
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Büyümeyen çocuklar okula geç gidecek!

Büyümeyen çocuklar okula geç gidecek!
Yaşıtlarına göre boy ve kilo artışı yavaşlayan çocukların, birinci sınıfa kayıtları bir yıl ertelenecek! Prof. Dr. Abdullah Bereket, uyardı: "Aileler, kıyafetleri küçülmeyen çocuklarını hemen doktora götürsün"

 


 TİROİT HORMONU EKSİKLİĞİ ETKİLİYOR
Büyümeyi etkileyen belli başlı faktörler neler? Vücudumuzdaki organlar büyüme için ne kadar önemli?
Öncelikle genetik, ardından beslenme ve hormonal denge büyük önem taşıyor. Büyüme ve tiroit hormonlarının dışında cinsiyet hormonları da büyümeyi düzenliyor. Ayrıca büyürken vücuttaki kalp, akciğer ve böbrek gibi organların da sağlıklı olmaları gerekiyor.
Tiroit hormonu, çocuklarda boy kısalığına neden olur mu?
Tiroit hormonu; büyüme ve gelişme, oksijen kullanımı ve ısı oluşumu, sinirsel işlevler ile vücut metabolizmasını ayarlar. Tiroit hormonu eksikliği, hem yavaş büyüme hem de zekanın az gelişmesiyle sonuçlanır. Bu sorun doğuştan olabileceği gibi sonra da gelişebilir. Tiroit hormonu eksikliği, kan testi ile saptanmalı ve ilaçla tedavi edilmelidir.

EBEVEYNİN BOYU KADAR UZUYOR
Anne-babanın boyu çocuğun kaderini mi belirler?
Genetik faktörler, çocuğun fiziksel büyümesini belirleyen en önemli etkenlerden. İstisnalar olmakla birlikte, çocuğun boyu genellikle anne ve babasının boyu ile orantılı oluyor. Beslenme, spor ve hormonlar çocuğun genetik potansiyeline ulaşmasını ve belki bu potansiyeli birkaç santim geçmesini sağlayabiliyor.

İLK İKİ YILA DİKKAT
Beslenme, çocuğun gelişmesinde nasıl bir rol üstleniyor?
Çocuğun yaşına uygun kalori alması ve dengeli beslenmesi son derece önemli. Büyümenin hızlı olduğu ilk iki yıl içindeki beslenme bozuklukları büyümenin geri kalmasına neden olabiliyor.
Neden ilk iki yıldaki gelişimi bu kadar önemsiyorsunuz?
Bebekler, ilk iki yıl iyi beslenemez ve yeterli kilo alamazlarsa daha sonra bu açığı kapatmaları mümkün olmayabiliyor. Çocuklar sırf bu nedenle kısa boylu kalabiliyor. Bu yüzden bebeklik dönemindeki beslenme ve kilo artışı bizim için çok önemli.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9726 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim