• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Büyüten de küçülten de emzirebilir

Büyüten de küçülten de emzirebilir
Emziren kadınların meme estetiğinden çekinmemesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Şükrü Yazar,..

Emziren kadınların meme estetiğinden çekinmemesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Şükrü Yazar, "Göğüs küçültme ameliyatlarından sonra anneler sütlerinin azalıp azalmayacağını soruyor. Meme büyütmek ya da küçültmek emzirmeyi etkilemez. Dileyen yaptırabilir" dedi

Acıbadem Maslak Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Şükrü Yazar, meme estetiği olan ve olmak isteyen annelerle ilgili konuştu.
Meme estetiği ameliyatlarından sonra emzirilebilir mi?
Artık estetik ameliyatlarda meme fonksiyonunun korunması için önemli çalışmalar yapılıyor. Sonuçta bu operasyonları, sıklıkla 20'li ya da 40'lı yaşlardaki kadınlara yapıyoruz. Bu dönem kadınların doğurganlık çağı... Bugün, estetik meme ameliyatları yaparken hem şeklini korumaya hem de süt bezlerini bozmamaya çalışıyoruz. Böylece kadınlar, çocuk sahibi olduklarında onu rahatlıkla emziriyorlar.

SİLİKON SIZDIRMAZ!
Peki meme büyütme operasyonlarında kullandığınız belirli bir teknik var mı?
Meme büyütme ameliyatlarında göğüsü iki şekilde büyütüyoruz. Ya silikon protezler takıyoruz ya da yağ enjeksiyonu yapıyoruz. Karın ve basenlerden aldığımız yağları memeye enjekte ediyoruz. Bu yağları, meme dokusuna enjekte ederken, süt bezlerinin olduğu bölgeye değil, göğüs kasının ve meme bölgesinin altındaki bölgeye enjekte ediyoruz. Böylece silikon, süt bezlerinden uzak kalıyor, hem emzirmeyi etkilemiyor hem de sarkma daha az oluyor.
Silikon emzirirken patlayabilir mi?
Teknolojik olarak bu protezler, içindeki silikonu sızdırmayacak şekilde yapılmıştır. Yani çocuğu emzirirken süte karışma riski yoktur, güvenlidir. Hastalar rahatlıkla emzirebilir.
Memesini küçülten kadınlar nasıl emziriyor?
Meme küçültme ameliyatlarında yıllardır birçok teknik kullanılıyor. Teknikler uzun yıllar içinde gelişiyor. Biz, meme başı, süt kanalları ve bezlerini normal yerine taşıyıp, fazla dokuyu kesip alıyoruz. Meme başını ve altındaki dokuları taşırken meme duyarlılığını bozmayacak şekilde bir cerrahi hedefliyoruz. Bu tekniklerle ameliyat ettiğimiz 10 hastadan sekizi iyi motive edilirse emzirebiliyor. Eğer anne 'emziremem' derse emziremiyor. Çünkü işin psikolojik yönü çok önemli. Meme küçültme ameliyatlarından sonra anneler, sütlerinin azalıp azalmayacağını soruyor. Ama azalmıyor.

DOKUYA DİKKAT EDERİZ
Meme küçültmede meme başı alındıysa da kadın emzirebilir mi?
Eğer çok büyük göğüslere, meme küçültme ameliyatı yapıyorsak meme başını alıp yukarı taşıyoruz. Bunu yaptıysak da, süt kanalları ve bezlerini aldığımız kişi emziremiyor.
Meme dikleştirmeden sonra emzirme fonksiyonu nasıl korunuyor?
Bu ameliyatta sarkmış olan memenin fazlalıklarını toparlayarak, anatomik boyutuna getiriyoruz. Böylece anneler rahatlıkla emziriyorlar, emzirmeye yarayan hiçbir dokuya müdahalemiz olmuyor. Rahatlıkla emzirebiliyorlar.

BÜYÜTMEDE EN POPÜLER YÖNTEM
Meme büyütmede en popüler yöntem sizce hangisi?
Tabii ki meme protezleri... Memeye koltuk altından, meme başından ve göbekten açtığımız kesilerden biri aracılığıyla giriyoruz. Protezi, meme kasının arkasına yerleştiriyoruz. Böylece süt kanallarından uzak oluyor. Annelerin de emzirme bakımından kafalarındaki endişeler yok oluyor.

EMZİRMEK GÖĞSÜ DEFORME ETMEZ
Çok emzirince memedeki deformasyon oranı artıyor mu?
Aslında emzirmek, kadınlarda memenin deforme olmasına yol açmıyor. Kadınlar eğer hamilelik döneminde aşırı kilo alıyorsa, hamilelikten sonra bu aşırı kiloları verdikleri zaman meme dokusunun içi boşalıyor ve sarkmalar oluyor. Bu emzirme kaynaklı değil, kilo alıp verme dengesinin bozulmasından kaynaklanan bir durum.

ÇATLAĞA KREMLİ ÇÖZÜM
Emzirmeden kaynaklı deformasyon, büyük memelerde mi küçüklerde mi daha fazla?
Gebelik döneminde fazla kilo alıp veren kadınlarda deformasyon daha çok oluyor. Bu kişinin deri yapısıyla alakalı... Bazılarının derisi çok elastiki, bazılarınınki ise zayıftır. Kilo da verince deformasyon daha çok olur.
Bebek emerken silikonlu memeden rahatsız olur mu?
Rahatsız olmaz. Eğer silikon kasın arkasındaysa bebek emerken meme başını kavrıyor ve silikonun varlığından etkilenmiyor.
Meme çatlağını önlemek için yapılacak bir şey var mı?
Gebelik başladıktan sonra nemlendirici bir kremin kullanılması çatlak oluşumunu önlüyor.

TEK MEME BİLE BEBEĞİ DOYURUR
Meme kanserinden sonra yeniden meme yapılıyor. Kanser tedavisi gördükten sonra hastaların emzirme fonksiyonu sürüyor mu?
Eğer hastanın 'mastektomi' ile bir memesi alındıysa ve diğer memesi sağlamsa tek memeden de emzirebilir. Tek meme, çocuğun beslenmesi açısından yeni doğan döneminde yeterlidir. Meme her zaman tamamen alınacak diye bir şey yok. Bazen bir kısmını alıyor, tedavi için radyoterapi uyguluyoruz. Koruyucu meme cerrahisi yapılan ve radyoterapi uygulananlar, iki yıl sonra çocuk sahibi olurlarsa, her iki göğüsten de emzirebiliyorlar. Ancak tüm bu durumlarda annenin desteklenmesi gerekiyor.

IŞIN TEDAVİSİ SÜTÜ AZALTIYOR
Radyoterapi uygulanan annelerde durum nasıl?
Bu konuda yapılmış birçok çalışma var. Radyoterapi uygulanan memedeki süt bezleri küçüldüğünde, memenin süt yapma kapasitesi de yüzde 70 oranında düşüyor. Ancak bu bile emzirmek için yeterli oluyor. Emzirme radyoterapi uygulandığı dönemlerde değil, birkaç yıl sonra mümkün olabiliyor. Emzirme döneminde meme kanseri tanısını almış, kemoterapi ve radyoterapi gören bir annenin, bu dönemde çocuğu emzirmemesi gerekiyor. Ancak tedaviler üzerinden birkaç yıl geçmişse emzirebiliyor.

SİLİKONLU MEME DAHA ÇOK ŞİŞMEZ!
Hamilelik öncesi silikonu aldırmak gerekir mi?
Silikonu, küçük memeleri büyütmek amacıyla kullanıyoruz. Diyelim ki; 18 yaşındaki bir kız memesini büyütmek amacıyla silikon taktırmak istiyorsa, ne zaman evleneceği ve ne zaman bebek dünyaya getireceği belli değilse o zaman hemen silikon ameliyatı yapıyoruz. Silikonun varlığı hiçbir zaman emzirmeyi etkilemiyor.
Silikonlu meme hamilelikte daha çok mu şişer?
Böyle bir şey yok! Silikonu küçük memede kullanırken, aslında memeyi olması gereken büyüklüğe, hacme getiriyoruz. Normal bir meme, emzirmenin etkisiyle ne kadar hacimleniyorsa, silikonlu meme de o kadar hacimleniyor.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9568 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim