• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Çabuk kilo alıp zor zayıflıyorsanız insülin direncinizi ölçtürün

Çabuk kilo alıp zor zayıflıyorsanız insülin direncinizi ölçtürün
“Çok az yemek yememe rağmen bir türlü kilo veremiyorum”, “Su içsem yaradığını hissediyorum” gibi şikayetler, başta şeker hastalığı olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabilen insülin direncine işaret ediyor olabilir.

Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Çelebioğlu, insülin direnci ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

İnsülin direnci, vücutta şekeri kontrol etmek için salgılanan insülinin etkisini yapmasındaki zorluk olarak tanımlanabilir; yani vücut normalde şekeri 1 ünite insülinle kontrol altına alacakken böyle bir direnç olduğu için 2- 3 ünite salgılamaktadır. Direnç arttıkça, şeker kontrolü için salgılanan insülin de artmış olur, bu da vücutta gereksiz insülin salgılanması anlamına gelmektedir.

İnsülinin vücutta yağ depolayıcı özelliği vardır; çok fazla insülin salgılanması kilo alımına, karaciğer yağlanmasına, kalp damarları ve diğer damarlarda yağlanmaya neden olabilir. İnsülin direnci şikayeti yaşayan kişiler spor yapsalar, dikkatli beslenseler bile kilo vermekte çok zorlanırlar. Küçük atıştırmalıklarla dahi hemen kilo alabilirler. Çok salgılanan insülin, alınan gıdaları hemen yağ olarak depolamak isteyecektir.

İnsanların metabolizma ayarları farklıdır ancak insülin direnci yüksek olan kişilerde kilo vermek neredeyse imkansız hale gelmektedir. Giderek hep daha çok salgılanmak zorunda kalınan insülin, zaman içinde pankreası yorar. Pankreas yetmezliği ve şeker hastalığına kadar gidebilen ciddi bir tablo karşımıza çıkabilir.

İnsülin direnci birtakım ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Sağlıklı bir beslenme ve egzersiz programı ile birlikte gerekli ilaçlar kullanıldığı zaman, kişi kilo vermeye başlar. İnsülin direncini önleyen ilaçlar şeker tedavisinde de kullanılan ilaçlardır ve 2-3 ay içinde insülin direnci kontrol altına alınıp, seviyesi tamamen normale getirildikten sonra ilaç tedavisi sonlandırılır. Böylece kilo alımı, aşırı yağlanma, damar yağlanmaları, ateroskleroz, kalp damar hastalığı riskleri, karaciğer yağlanması riski, özellikle risk altındaki insanlardaki şeker hastalığına doğru gidişat tamamen engellenmiş olur. Özellikle şeker hastalığı riski taşıyan hastalarda insülin direnci tespit edilip, doğru tedavi uygulandığında hastalık hiç başlamadan önlenmiş olur. Bu nedenle insülin direnci zamanında tedavi edildiğinde şeker hastalığı riskini ortadan kaldırmak mümkündür.

Aşırı yağ dokusu ve kilo insülin direncini artırmaktadır. İnsülin direnci bazen genç bayanlarda polikistik over sendromu gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ama kilo konusu tam bir kısır döngü olarak tanımlanmaktadır. “Yağlanma ve kilo artışı = İnsülin direnci = Yağlanma”. Bu kısır döngüden kurtulmanın kolay bir yolu ise insülin direncinin kontrol altına alınmasıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3356 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim