• BIST 9524.59
  • Altın 2494.543
  • Dolar 32.5378
  • Euro 34.6868
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Çabuk yorulup çok üşüyorsanız kan sayımı yaptırın!

Çabuk yorulup çok üşüyorsanız kan sayımı yaptırın!
Sürekli yorgunsanız, herkes yazlık kıyafetlerle dolaşırken siz üşüyorsanız, iştahsızlık ya da saç dökülmesi varsa bu; B12 vitamin eksikliğinin neden olduğu kansızlıktan olabilir.

Çok fazla hareket etmediğiniz halde kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız, herkes yazlık kıyafetlerle dolaşırken siz üşüyorsanız, iştahsızlık ya da saç dökülmesi şikayetlerinizi anlamlandıramıyorsanız; bu durum, B12 vitamin eksikliği nedeni ile ortaya çıkan kansızlık sorununa işaret ediyor olabilir. Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Bedia Sander, B12 eksikliğini ve nedenlerini anlattı;

DİKKATİ TOPLAYAMAMA
Oksijeni vücudun her yerine dağıtmak alyuvarların görevidir. Oksijen taşıyan bu hücrelerin sayısının az olması anemiyi yani kansızlığı doğurur. Alyuvarların ömrü 100 gündür. Bu sebeple vücut hiç durmadan yeni kan hücreleri yaparak ölenleri yerine koymak zorundadır. Halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, üşüme hissi, baş dönmesi, iştahsızlık, saç dökülmesi, çarpıntı, konsantrasyon bozukluğu, çalışma kapasitesinde düşüklük mevcut bir kansızlığın belirtileri olabilir. Kansızlık hamilelerde erken doğum, bebeğin düşük kilolu doğması ve bebek ölümlerine sebebiyet verebilir. Basit bir kan sayımıyla kansızlık teşhis edilebilir. Altta yatan nedeni öğrenmek için kan testleri yapılması gerekir. Kronik kansızlığın tedavisinde, kansızlığa yol açan rahatsızlığın düzeltilmesi gerekir.

EL VE AYAKLARDA UYUŞMA
B12 vitamininin yeterli miktarda olmaması halinde kansızlık oluşur. Besinlerle alınan B12 vitamini emiliminin olabilmesi için mide, pankreas ve ince bağırsağın fonksiyonlarının normal olması gerekir. Bunlardan birindeki bozukluk B12 vitamininin eksikliğine yol açar. B12 vitamin eksikliği  ciddi zihinsel sorunlara neden olur. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşma zihinsel fonksiyonlarda azalma görülür.

Bol bol süt içip yumurta ve balık tüketilmeli
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini içeren besinler arasındadır. Mayalı soya ürünleri ve deniz yosunu da B12 vitamini bulunan yiyecekler arasındadır. B12 vitamini içeren gıdaların yeterli miktarda tüketilmemesi, alkol ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı B12 eksikliğine neden olur. Vejetaryenler, yaşlılar ve devamlı diyet yapanlar da görülür.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5881 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim