• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Çakma botoksa dikkat!

Çakma botoksa dikkat!
Uzmanlar,ucuz olması nedeniyle tercih edilen Çin ve Kore menşeili botoks uygulamalarına karşı uyarı yaptı

Göz çevresi, kaz ayakları, kaş kaldırma, alın çizgilerini yok etmede sıklıkla kullanılan botoks uygulamalarında ucuz maddelerin tercih edilmesinin alerjik reaksiyonlara ve istenmeyen sonuçlara yol açıyor.

Botoks yaptıranlara uyarıda bulunan Dünyagöz Hastanesi Göz Estetiği Uzmanı Op. Dr. Levent Akçay, “Orjinal botoks ilaçları sadece uygulandığı kasta etkisini gösterir, tüm vücuda yayılmaz. Oysa Çin botoksu olarak adlandırılan ilaçlarda enjeksiyon yapılan kas ve yanındaki dokuya da yayılma olabiliyor. Kaşları kaldırmak için uyguladığınızda; çevredeki etki yapmasını istemediğimiz kasa da ulaşıp orada da etkisini gösterebilir. Bu kaşı kaldırmak isterken tüm kaşın düşmesine ya da asimetrik görünümüne sebep olabilir. Hastanın doğal görünümü kaybolabilir” diyor.

Solunumu güçleştiriyor
Orjinal botoksun bir şişesi piyasada 250 dolar civarında seyrederken sıklıkla bavul ticaretiyle gelen Çin ve Kore menşeili botoks ilaçlarının şişesi 50-100 dolara satılıyor. Çin botoksunun birçok estetik merkezinde kullanıldığına dikkat çeken Akçay, alerjik reaksiyon riskinin de Çin botoksunda daha fazla olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:

“Çin botolinum toksininin başlıca alerjik etkileri solunum sıkıntısı, döküntüler gibi olabiliyor. Kişinin aşırı duyarlılığı var ise solunum sıkıntısı nedeniyle ani ölümler olabiliyor. Bu konuda ölüm bildirilmemiş. Fakat olmaz diye bir kural yok. Alerjik bir bünyede her şey olabilir. Çin botulinum toksininin botoksa olan diğer bir dezavantajı ise doz ayarlamasının iyi yapılamamasıdır. Amerikan botoksunun hangi kasa ne kadar dozda yapılacağı belirlidir. Oysa Çin botulinum toksininde tahmin edilemez bir doz uyarlaması vardır.

Az doz yaptım derken aşırı dozla karşılaşabilirsiniz ya da çok doz gerekli ise az dozla karşılaşabilirsiniz. Bu da hem hekimin hem de hastanın canının sıkılmasına neden olabilir. Bu nedenle bu hastalardaki en sık şikâyetlerden biri etkisinin çabuk geçmesidir.

Tahmin edilemez doz uygulamasından dolayı etki daha az olabilmektedir. Bu nedenle hastalar kendilerine orijinal ve Sağlık Bakanlığı kontrolünde gelen botoks uygulandığına emin olmalıdır.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2866 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim