• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

'Çakma zatürreeye dikkat' uyarısı

'Çakma zatürreeye dikkat' uyarısı
Uzmanlar, akciğer filminde çıkmadığı halde benzer belirtiler nedeniyle birçok kişiye zatürree teşhisi konulduğu uyarısında bulundu.

Uzmanlar son günlerde çocuk ve yetişkinlerde görülen 'yalancı zatürree' vakalarında artış olduğu uyarısında bulundu. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, zatürree başlangıcı veya zatürree teşhisi konulan vakaların yüzde sekseninin aslında, solunum yolları hassasiyetinden kaynaklanan ve virüslerin tetiklediği bir durum olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Son yıllarda özellikle çocuk ile yetişkinler, geceleri şiddetlenen ve gündüz devam eden inatçı kuru öksürük, göğüs, sırt ağrısı, burun tıkanıklığı şikâyetiyle hastaneye başvuruyor. Bu kişilere alerji testi, akciğer röntgeni, çeşitli tetkikler hatta bronkoskopi yapılıyor ama sonuçta bir şey çıkmıyor. Hal böyle olunca kısa yoldan zatürree başlangıcı teşhisi konuluyor. Ortalık yalancı zatürree vakası dolu. Oysa zatürreede 40 dereceye varan ateş, balgam çıkarma, titreme, öksürük, nefes alırken bıçak batması gibi bir ağrı ve yorgunluk gibi çok tipik belirtiler var. Zatürree ile uyumlu şikâyetleri olan bir hastada fizik muayene bulguları da olmasına rağmen akciğer röntgeninde zatürreeye ait bir bulgu yoksa o zaman zatürree başlangıcı terimi kullanılır. Ama ortada hiçbir belirti yokken geçmeyen öksürük ve sırt ağrısına hemen zatürree başlangıcı tanısı konuluyor.”

Grafide sorun yoksa
İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan da, basit bir alt solunum yolu enfeksiyonuna, hemen zatürree başlangıcı ya da astım tanısı konulduğuna dikkat çekiyor. Prof. Kılıçaslan, “Eğer hastanın yapılan tetkikleri ve akciğer grafisinde bir sorun yoksa, ama inatçı öksürük ve balgam gibi şikâyetleri devam ediyorsa, bu basit ama inatçı bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini gösterir. Bu tabloyu zatürree ya da astım başlangıcı olarak tanımlayıp hastayı gereksiz antibiyotiğe boğmak abartılı ve biraz ileri bir teşhis oluyor. Zatürree başlangıcı ya da astım diyerek hastalara sürekli ve gereksiz antibiyotik veriliyor. Basit alt solunum yolu hastalıklarını geçirmek için en etkili yöntem, istirahat, bol sıvı almak ve öksürük kesici ilaçlar” dedi.

Virüslerden korunmak için ne yapmak gerekiyor?
**Okul, iş yeri, toplu taşıma araçları gibi kalabalık mekânların düzenli olarak havalandırılması gerek.
**Özellikle kapalı mekânlarda ısının 20 - 21 derece, nem oranının da yüzde 45 civarında olaması büyük önem taşıyor.
**Gece başlayan öksürük nöbetinin etkilerini azaltmak için, yatak odasında yün, kuş veya kaz tüyü yorgan ve yastık, halı gibi eşyalar kullanmayın.
**Özellikle gece öksürükleri için yatak ve yorganın pamuk ya da elyaftan olması, yatak odasının toz tutmayan sade ve az eşya ile döşenmesi özellikle alerjik öksürüğü olanlar açısından önem taşıyor.
**Bol bol su için ve taze meyve, sebze tüketin. Çiğ olarak tüketmek çok önemli
**Kışın güneş olduğunda vücudumuzun güneş görmesi direnç için önemli. Burundan nefes alın.
**Elleri beyaz sabunla yıkamak en önemli anahtar. Gün içinde eli ağza, burna ve göze değdirmekmek çok önemli.

Mine Tuduk

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2436 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim