• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Çalık'tan Türkmenistan'a 2 hastane

Çalık'tan Türkmenistan'a 2 hastane
Çalık Holding iştiraklerinden Gap İnşaat, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta 56 milyon dolara mal olan göz hastanesini hizmete açarken, 70 milyon dolarlık üç yeni projenin de temelini attı.

Çalık Holding iştiraklerinden GAP İnşaat, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bir göz hastanesini hizmete açarken, üç yeni tesisin de temelini attı. Gap İnşaat tarafından hayata geçirilen ve temeli atılan dört projenin toplam bedelinin yaklaşık 126 milyon dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Türkiye Cumhuriyeti Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Gap İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Taçyıldız ve Çalık Enerji Genel Müdürü Saim Dinç'in katılımıyla gerçekleştirilen açılış ve temel atma törenleri görkemli bir katılıma sahne oldu. Sabahın erken saatlerinden itibaren tören alanını dolduran kadınlı erkekli binlerce Türkmen, açılışlara renk kattı. Törene, Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un yanı sıra, Bakanlar Kurulu üyeleri, devlet erkanı, Aşkabat'taki yabancı diplomatik misyon ile ülkede iş yapan firmaların temsilcileri de katıldı.

5 AY ÖNCE TESLİM
Modern teknoloji ile donatılmış 15 bin metrekare alana kurulu 120 yatak kapasiteli göz hastanesi, proje bitiş tarihinden 5 ay önce tamamlanarak Sağlık Bakanlığı'na teslim edildi. Yılda 40 binden fazla hastanın tedavi görebileceği hastanenin ihtiyaç duyacağı tüm tıbbi ekipmanlar ise Hospitalia International GMBH Almanya'dan ithal edildi. Türkmenistan Sağlık Bakanlığı'na bağlı, yıllık 10 milyon şişe kapasiteli infüzyon çözeltisi fabrikası, diş hastanesi ve iki hastaneye hizmet verecek 270 araç kapasiteli katlı otopark inşaatlarının da temeli atıldı. Türkmenistan Milli Sağlık Bayramı'nda ve Devlet Sağlık Programı'nın 16'ncı yıldönümünde gerçekleşen törende konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un desteğiyle Türkmenistan'da ekonomiden kültüre, ulaşımdan sanayiye, tarımdan sağlığa birçok alanda yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Hastanenin Avrupa'nın ileri teknolojisi ile imal edilen göz hastalıkları teşhis ve tedavi ekipmanları ile donatıldığını belirten Ahmet Çalık, Gap İnşaat tarafından yapılan bu modern sağlık merkezinin dünya standartlarına uygun, yüksek kalitede tedavi hizmeti vereceğini söyledi.

ÜÇ TESİS 70 MİLYON DOLARA MAL OLACAK

  • 34.7 milyon dolarlık diş hastanesi
    Başkent Aşkabat'ta 12 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek olan diş hastanesi, Türkmenistan Sağlık Bakanlığı'na 34.7 milyon dolar yatırım bedeline mal oldu. 2013'te açılması hedeflenen diş hastanesinin tüm tıbbi ekipmanları da kaliteden ödün verilmemesi için Hospitalia International GMBH Almanya'dan ithal edilecek.
     
  • 7 bin metrekareye katlı otopark
    270 araç kapasiteli katlı otopark ise hem göz hem de diş hastanesine hizmete verecek. 4.9 milyon dolar değerindeki bu proje, 7 bin metrekarelik bir alanda kurulacak. Otoparkın 2012'in temmuzunda tamamlanması planlanıyor.
     
  • 10 milyon kapasiteli infüzyon çözelti fabrikası
    Yılda 10 milyon şişe üretme kapasiteli fabrika ise 5 bin 500 metrekare alana kurulacak. Temmuz 2013'te tamamlanması planlanan proje, 30 milyon dolar yatırım bedeline sahip.

'SAĞLIK EN ÖNCELİKLİ POLİTİKAMIZ'
Açılış törenine katılan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ise Türkmenistan'ın sağlık alanındaki yatırımlarının ve dönüşümünün yol haritasını çizen Milli Sağlık Planı'nın 16'ncı yıl hedeflerine her geçen gün yenilerini eklediklerini söyledi. Berdimuhammedov, "Halkın sağlık ve mutluluğu için yaşam standardının geliştirilmesi en öncelikli politikalarımız arasında. 1995'te açıklanan Milli Sağlık Planı, ülkemizin kalkınma hedefleri arasında yer alıyor. Bu programda, sağlık alanı ile sosyal devlete ilişkin kanunların düzenlenmesi, bulaşıcı hastalıklarla mücadele de dahil pek çok faktör bulunuyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3339 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim