• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Çalışan anneye önemli uyarı

Çalışan anneye önemli uyarı
Annelik kadına güzel duygular yaşatırken ağır görevler de yüklüyor. Psikologlara göre ev, iş, çocuk üçgenindeki annelerde‘yetememe’ duygusu gelişiyor.

13 Mayıs Anneler Günü öncesinde, son yıllarda anneliğin değişen rolünü vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Aylin Sezer bir kadının, gebeliğinin ilk günlerinden itibaren artık sadece birisinin eşi ya da kızı değil, birisinin annesi olmaya hazırlandığını söyledi.

Sezer, “Dolayısıyla artık hem duygusal hem de sosyal olarak farklı bir rol üstleniyor. Gebelik kadının, bir çocuğun, fiziksel ihtiyaçlarının ve korunmasının sağlanması kadar, birey olarak topluma kazandırılmasından sorumlu kişi olacağı anlamına geliyor” dedi.

Sezer, gebelikle birlikte kadınların annelik rolünü üstlenmeye başladıklarını belirterek, “Anne olmak, bir kadının annesiyle ilişkisini daha iyi bir noktaya taşıması için de önemli bir fırsattır.

Çünkü hem anne hem de kızı, anne olarak ortak noktada buluşmaktalar. Bunu empati olarak da düşünebiliriz. Bu süreç, anneyle daha önce yaşanan olumsuzlukların gözden geçirilmesi için de büyük bir fırsattır” diye konuştu.

Modern yaşamın anne olan kadınların yükünü artırdığını belirten Sezer, şunları söyledi: “Kadının çalışma hayatında daha aktif roller almasıyla, bu görevlere bir de başarılı iş kadını olmak eklendi.

Günümüzde çocuk sahibi bir kadın hem iyi bir anne hem iyi bir eş, hem iyi bir ev kadını hem de iş hayatında başarılı olmak zorunda.

Ama tüm bu görevleri gerçekleştirmesi için gereken sürede bir artış olmadı. Kadınlar günümüzde artık aynı süre içinde çok daha fazla iş yapmak zorunda. Bu da kadınlarda ‘yetememe’ duygusuna yol açabiliyor.”

BAŞARILI OLAMAMA KAYGISI

Sezer’e göre, yetememe duygusu, özellikle yeni annelerde, çocuğuna yeterli eğitim verememe, çocuğunu iyi yetiştirememe korkusuna dönüşüyor.

Anne, kendisinin veremeyeceğini dışarıdan sağlama çabası içerisine girerek, çocuğu taşıyamayacağı yükün altına sokabiliyor. Bu durum çocuğu çok zorlamadığı sürece olumlu olabiliyor. Ancak çocuğun kapasitesinin her zaman göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Çünkü ağırlaşan koşullar nedeniyle annede ortaya çıkan huzursuzluk, bir süre sonra çocuğu da olumsuz yönde etkileyebiliyor.

SERDA KIVILCIM

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4690 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim