• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Çalışma Saatleri İle İlgili Genelge Sorunlu

Çalışma Saatleri İle İlgili Genelge Sorunlu
Sağlık Bakanlığı, normal çalışma süresi Tam Gün Yasası ile haftalık 40 saate düşen sağlık çalışanlarının çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin ciddi çelişkiler içeren bir ...

Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan "Sağlık Personeli Çalışma Saatleri" konulu genelgenin sorunlu olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, normal çalışma süresi Tam Gün Yasası ile haftalık 40 saate düşen sağlık çalışanlarının çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin ciddi çelişkiler içeren bir genelge yayınladı.

Bilindiği gibi Tam Gün Yasası’nda yapılan düzenleme ile sağlık çalışanlarının haftalık normal çalışma süresini 45 saat olarak belirleyen 2368 Sayılı yasa 30 Temmuz 2010 tarihinde yürürlükten kalkmıştır.

Sağlık çalışanlarının yaşadığı 30 yıllık adaletsizliği sona erdirme hedefiyle Sendikamızın 2009 Toplu görüşmelerinde mutabakata aldırdığı ve Tam Gün Yasası ile yürürlüğe giren söz konusu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ciddi sorunlara neden olacak çelişkiler içermektedir.

Söz konusu genelgede; bir yandan mesainin 40 saate düştüğü vurgulanırken, bir yandan da saat 12 ile 14 arasında öğle yemeği ve istirahati için personele münavebeli olarak bir saatlik dinlenme süresi (öğle tatili) verileceği belirtilmiş, ancak bu süre içerisinde personelin kurumdan ayrılmayacağı, ihtiyaç duyulması halinde göreve davet edilebileceği ifade edilmiştir.

Sağlık hizmetleri ülke genelinde 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz olarak yürütülmektedir. Sağlık çalışanları, öğle tatilinde çağrılma ihtiyacı duyulan bir hizmet üretmeleri gerçeği ile diğer kamu personelinden ayrılmaktadır. Söz konusu genelge ise, her an çağrıldığında kesintiye uğrayacak bir dinlenme süresinin öğle tatili olarak kabul edilemeyeceği gerçeğini göz ardı etmektedir. Diğer kamu kurumlarında kesintisiz uygulanan öğle tatilinin, sağlık çalışanları için fiilen uygulanamayacağı bilindiğine göre, yapılması gereken sağlık çalışanlarına öğle tatili süresi ihdas etme gibi bir düzenleme yerine, sabah başlayan ve kesintisiz süren normal mesainin 8 saat sonra sona ermesi olmalıdır.

Sağlık-Sen'in genelgenin yayımlandığı andan itibaren yapılan hatanın düzeltilmesi için Bakanlık nezdinde girişimde bulunulduğunu belirtti. Ayrıca sonuç alınamaması halinde Sağlık-Sen konuyu yargıya taşıyacak.

 

Bu haber toplam 6273 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim