• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Canan Karatay'a verilen meslekten men cezasını değerlendirdi

Canan Karatay'a verilen meslekten men cezasını değerlendirdi
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, Prof. Dr. Canan Karatay'a verilen 15 günlük meslekten men cezasını değerlendirdi.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, hamilelikte şeker yüklemesi konusundaki açıklamaları nedeniyle Prof. Dr. Canan Karatay'a 15 gün meslekten men cezası verilmesini değerlendirirken "Hanımefendinin herhangi bir çalışması yok, 'ben söyledim oldu'. Bilimsel bir çalışma yapacaksınız ve onu açıklayacaksınız. İstanbul Tabip Odası 'açıklamaların bilimsel olmadığı, halk sağlığına zarar verdiği' yönünde karar verdi" dedi.

Prof. Dr. Demir, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'a "hamilelikte şeker yükleme testinin zararlı olduğu" açıklaması nedeniyle İstanbul Tabip Odasınca 15 gün meslekten men cezası verilmesi ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Karatay'ın söylemlerinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını, başka niyetlerle yapılması nedeniyle girişimde bulunduklarını anlatan Demir şöyle konuştu:

"Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığına başvurduk. Sağlık Bakanlığı 'Gebelikte şeker yüklemesini, şeker taramasını yaptırıyoruz, rutin olarak istiyoruz' diye onayladı ve yayınladı. İkinci olarak da İstanbul Tabip Odasına görüşlerimizi bildirdik. Tabip odası bu konuda biri yüksek riskli gebelikle ilgili, biri de iç hastalıkları konusunda metabolizma ve endokrin alanında uzmanlık yapmış bilirkişi görevlendirdi. Hazırlanan raporda da 'Ağızdan yapılan şeker yükleme testinin herhangi bir zararının olmadığı, bu hanımefendinin yaptığı açıklamaların bir bilimsel dayanağının olmadığı' belirtildi. Bilim dünyasında farklılar olabilir, kabul edilebilir ama bu tip, halk sağlığını ilgilendirecek durumlarda dikkatli olmak gerekiyor."

Demir, her 10 gebeden birinin şekerden etkilenebileceğini ve bunun önemli bir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek bu problemin hem anneleri hem bebekleri tehlikeye atabileceğini bildirdi.

Karatay'ın bu konuda yazılı ve görsel medyada yer alan açıklamalarının "herhangi bir bilimsel dayanağının olmadığını, tamamen kişisel reklam amaçlı olduğunu" dile getirdiklerini anımsatan Demir, şu bilgileri aktardı:

"(Bebekleri zehirliyor) ifadesi çok korkunç bir iddia. Böyle bir şey olmaz ve mümkün de değil. Herhangi bir hekimin birilerine zarar vermesi mümkün mü, böyle bir art niyet olabilir mi? Hanımefendinin herhangi bir çalışması yok, 'ben söyledim oldu'. Bilimsellikte böyle bir şey yok. Bilimsel bir çalışma yapacaksınız ve onu açıklayacaksınız. İstanbul Tabip Odası, açıklamaların bilimsel olmadığı, halk sağlığına zarar verdiği yönünde bir karar verdi, 15 gün meslekten men cezası verdiler kendilerine."

Karatay'ın konuyla ilgili açıklamalarının insanları yanlış uygulamalara yönlendirdiğini aktaran Demir, "Diyor ki, 'bu konuyu iddia edenler konuyu açıklasın'. 'Ben dünya düzdür diyorum, dünyanın yuvarlak olduğunu iddia edenler ispatlasın' gibi bir şey. Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu (FIGO) çalışma grubunun raporunda insanlar şeker yüklemesini 100 gramla mı 75 gramla mı yapalım tartışmalarında ama burada deniyor ki 'şeker yüklemesi yapmayın, o şekeri içerseniz sizin çocuğunuza böyle olur, şöyle olur.' Bu söylediklerinin hiçbir bilimselliği yok" ifadelerini kullandı.

Demir, İstanbul Tabip Odasının kararıyla ilgili Karatay'ın "Ben bu işten vazgeçmedim, aynı iddiaları söylüyorum" şeklindeki açıklamalarının "kabul edilemez" olduğunu dile getirerek "Karatay'ın yaptığı ciddi bir suç. TJOD olarak meslektaşlarımızın ve kadın sağlığının her zaman takipçisiyiz ve takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

-"Gebelerin yüzde 10'unu etkiliyor"

Gebelikte şekerin çok ciddi bir problem olduğunu vurgulayan Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şeker, gebelerin yüzde 10'unu etkilemektedir. Gebelikte varsa şeker hastalığı mutlaka tespit edilmesi lazım. Bu tespitin de özellikle gebeliğin 24. ve 28. haftalarında yapılması önemli çünkü kendisi de gayet güzel söylüyor, aslında biliyor ama saptırıyor konuyu, 'plesental hormonların etkisi bu haftalardan sonra başlıyor'. Yani gebeliğin özellikle ikinci yarısından sonra 20. haftadan itibaren şeker hastalığına eğimli bir dönem başlıyor, bunun mutlaka araştırılması lazım."

Prof. Dr. Demir, hastalara bilimselliği bulunmayan açıklamaları dikkate almamaları ve doktorlarını ciddiye almaları çağrısında bulundu.

Bu haber toplam 1964 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim