• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Çapa-Cerrahpaşa’dan 450 profesör ayrıldı

Çapa-Cerrahpaşa’dan 450 profesör ayrıldı
Sağlık Bakanlığı, 26 Ağustos’ta bir KHK ile tıp fakültelerindeki hocalara “Bundan sonra ders vermek istersen, ameliyat yapamazsın... Ameliyat yaparsan bu kez derse ...

Sağlık Bakanlığı, 26 Ağustos’ta bir KHK ile tıp fakültelerindeki hocalara “Bundan sonra ders vermek istersen, ameliyat yapamazsın... Ameliyat yaparsan bu kez derse giremeyeceksin” dedi... Buna uyulmazsa o zaman ‘ayrılırsın’ dedi. Ameliyat yapmayan doktor biter! Doktorun ameliyatı eğitimle birliktedir, yani eğitimin içindedir ameliyat.

Uzaktan eğitimle doktorluk olur mu? Nitekim bu duruma karşı çıkan doktorların büyük çoğunluğu -ki bunlar üniversiteyi ayakta tutan hocalardır- iki yıl ücretsiz izne ayrıldılar.
Dünyayı yakalamış, saygınlığı olan bilim adamlarına yapılan muamele bu maalesef...
İstanbul Üniversitesi’nin Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinin kliniklerine bir gidin, sağlık hizmetinde ne gibi sıkıntılar yaşandığını göreceksiniz.
Peki bırakın ameliyatları, eğitim ne olacak? O gençler nasıl yetişecek?
Bir öğretim üyesine soruyoruz:

ASKERE GİTMİŞ GİBİYİZ
- Kaç öğretim üyesi ayrıldı?

- Çapa ve Cerrahpaşa’dan yaklaşık 450’ye yakın öğretim üyesi; her iki fakülteden yarı yarıya denilebilir. İşin erbabı, hepsi de profesör... İki yıllık ücretsiz izin haklarını kullanmak üzere ayrıldılar. Yani bu sürede bir ücret almayacağız ama kadrolarımız muhafaza edilmiş oluyor. Daha doğrusu bizler için ‘askere gitmiş’ gibi olduk denilebilir.

- Sağlık hizmetleri ne oldu?
- Çöktü... Ama Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir düzenleme yapacağı söyleniyor. Eğer bu durum değiştirilirse, bütün hocalar kadrolarına dönebilirler. Örneğin ben ‘ücretsiz iznimi’ keser, ertesi gün görevime başlarım.

- Siz ne istiyorsunuz?

- Biz diyoruz ki, 17.00’ye kadar çalışalım... Buna lafımız yok... Ama olmadı. Bakanlığın yeni uygulaması ta başından sakattı, ya sen öğrenciye bak ya da ameliyat yapma!.. Bu olmaz, tıp fakültelerinde eğitim yapılamaz o zaman. Yani saçma bir uygulama!..

REKTÖR SÖYLET’İN TUTUMU
- İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Yunus Söylet’in tutumu nedir?

- Sağlık Bakanlığı üniversite hastanelerini isterken, Yunus Bey buna karşı çıkarak bilimselliğin bir ayağı olan eğitime sahip çıkmıştır? Hangi rektör, bu kadar güçlü bir bakanlığa karşı çıkabilmiştir; tıp eğitimi böyle kararlarla gerçekleşemez diyebilmiştir. İstanbul tıp hocaları kendisinin yanındadır.

Hocalar, sonunda aklıselimin hâkim olacağını söylüyorlar. Yani ortak bir ‘uzlaşı’ noktası bulunabileceğini söylüyorlar.

Dünya standardını yakalamış bir üniversitenin doktorları ile inatlaşılmaması gerekir.
Önemli olan ameliyat yapılmaması değil; önemli olan böyle hocaların üniversitesiden kaçırılmamasıdır. Tıp eğitiminin geleceği için bu hocalara her zaman ihtiyaç vardır.
Böyle bir eğitim gücü dünyada hangi ülkede vardır?

Yalçın Bayer

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3660 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim