• BIST 9142.4
  • Altın 2325.529
  • Dolar 32.3782
  • Euro 35.0031
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Çapraz nakille eşlerine hayat verdiler

Çapraz nakille eşlerine hayat verdiler
Böbrek hastası eşlerini kan uyuşmazlığı nedeniyle diyalizden kurtaramayan iki kadın, İzmir'deki çapraz operasyonla birbirlerinin eşlerine böbrek verdi.

İzmir Kent Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, böbrek hastası eşlerini diyalizden kurtarmak için gönüllü verici olan, ancak kan uyuşmazlığı yüzünden çaresiz kalan iki kadının yolları kesişti.

İzmir'in Narlıdere ilçesinde yaşayan vinç operatörü Ali Karapınar'ın (41) böbreği 17 yıl önce iflas etti. Ev hanımı Gülfer Karapınar ile evli ve 2 çocuk babası Ali Karapınar, diyalize girmeye başladı ve malülen emekli oldu. Annesinden nakledilen böbreği de yüksek tansiyon nedeniyle çalışmaz hale gelen Ali Karapınar evde periton diyaliz yaparak yaşamını sürdürmeye başladı.

Kan uyuşmazlığı nedeniyle eşi Gülfer Karapınar'ın donörlüğü kabul edilmeyen Karapınar, kadavradan bağış beklerken Kent Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi'ne başvurarak uygun aday çıkması halinde çapraz nakil yaptırmak istediklerini bildirdi.

İKİNCİ ÇİFT BALIKESİR'DEN

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde yaşayan Mehmet Saraçoğlu da (42) eşi Nurten Saraçoğlu'nun da yer aldığı yakın çevresinde uygun donör bulunamayınca 7 yıldır mahkum olduğu diyalizden kurtulmak için İzmir Kent Hastanesi'ne başvurarak kadavra listesine adını yazdırırdı.

Yapılan tetkiklerden sonra Gülfer Karapınar ile Nurten Saraçoğlu'nun böbreklerinin birbirlerinin eşlerine uyumlu olduğu belirlendi.

Ailenin çapraz nakli kabul etmesi üzerine Opr. Dr. Işık Özgü'nün başkanlığında Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Uzm. Dr. Ebru Sevinç Ok'un yer aldığı ekip Gülfer Karapınar'dan alınan bir böbreği Mehmet Saraçoğlu'na, Nurten Saraçoğlu'nun bir böbreğini de Ali Karapınar'a nakletti.

İKİ AİLE DE MUTLU

Fedakar eşleri sayesinde yeni bir hayata başladıklarını belirten Ali Karapınar, "Tıptaki gelişmeler bizim gibi çaresiz hastaların en büyük umudu. Bir tesadüfle öğrendiğimiz çapraz nakil, kadavra umudu kalmayan, donörü olmayan bizim gibi hastalar için yeni hayatın anahtarı oldu. Saraçoğlu ailesiyle artık akraba olduk. Eşime de Saraçoğlu ailesine de çok teşekkür ediyorum" dedi.

Mehmet Saraçoğlu da Ali Karapınar ile aynı düşüncede olduğunu belirterek, "Bu imkan bize sunulmasaydı kaderimize küserek umutsuz bekleyişte olacaktık. Eşim de böbreğini taşıdığım Gülfer Karapınar da büyük fedakarlık yaptı, onlara ve doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Öte yandan Opr. Dr. Işık Özgü, başarılı geçen nakil sonrasında hastaları ve donörleri bir hafta arayla taburcu ettiklerini söyledi.

Çapraz nakillerin ailelerin anlaşması ve karşılıklı fedakarlıkla mümkün olduğunu belirten Özgü, "İki hastamız da uygun vericileri olmamasına karşın bu yöntemle nakil olma şansını yakaladı. Sağlıkları çok iyi" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1731 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim