• BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Çelik, "Çalışma hayatında köklü değişiklikler geliyor"

Çelik, "Çalışma hayatında köklü değişiklikler geliyor"
Faruk Çelik, kadın çalışanların doğum izninin artırılması gibi düzenlemeleri yeni yasama döneminde Meclis’e getireceklerini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadın çalışanların doğum izninin artırılması, evleneceklere kredi, çalışan kadınlara yönelik kreş uygulaması gibi düzenlemeleri yeni yasama döneminde Meclis’e getireceklerini belirtti. Bakan Faruk Çelik, toplu sözleşme görüşmelerinin perde arkası, emekliliği yaşa takılanların son durumu, Devlet Personel Rejimi’ndeki değişiklikle ilgili gelişmeleri anlattı. Toplu sözleşme ile ilgili sendikalar arasındaki gerginliği değerlendiren Bakan Çelik, sendikalar arasındaki rekabete karışmadıklarını, sadece hükümet olarak kendi çalışmalarına adapte olduklarını kaydetti. Faruk Çelik, “Görüşmelerin süresi 21 gündür. Ancak yasa, 1 günde uzlaşılırsa 21 gün görüşün demiyor. Bu dönem, bayramdan önce uzlaşabilir miyiz diye bir çaba sarf ettik. 1 Ağustos’ta başlayan görüşmelerde geçen salı 11 hizmet kolundaki taleplerde uzlaştık. Geriye genel talepler kalmıştı. Salı günü genel taleplerle ilgili komisyon kurduk ve ben çarşambaya kadar uzlaşalım istedim. Çünkü 4,5 milyon memuru ilgilendiren toplu sözleşmeden daha önemli bir şey olamaz bizim için. Ancak çarşamba 18.00’e kadar uzlaşamayınca 2 saat ara verdik ve aradan sonra uzlaşma çıktı. Uzlaşma olunca konfederasyonların genel başkanlarını çağırdık. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Adana’da olduğu için temsilcisi geldi. Neticede uzlaşıldığı için yetkili konfederasyonla sözleşme imzaladık. Süreç doğru işlemiştir. Uzlaşırsanız, kiminle imzalayacaksınız sözleşmeyi? Tabii ki yetkili konfederasyon Memur-Sen’le. Bayram öncesi memurlara müjde vermek için hem Memur-Sen taleplerini revize etti hem de biz teklifimizi yeniledik. İlla kavga etmemiz gerekmiyor. Uzlaşı olduysa, sözleşme şartları çalışanların lehindeyse taktir etmek lazım. Sendikal mücadeleden dolayı bir karşı çıkış varsa bu sendikaların sorunudur. Ancak biz tüm sendikalara eşit mesafedeyiz” dedi.

“PERSONEL REJİMİNDE DEĞİŞİKLİK OLMAYACAĞI SİNYALİ”

Bakan Çelik, Devlet Personel Rejimi’nde değişikliği konusunun iyi irdelenmesi gerektiğini ifade ederek, "Devlet Personel Rejimi zor bir sistem ve 3 milyon kamu çalışanını ilgilendiriyor. Köklü bir değişiklik yapacaksanız uzlaşıya ihtiyaç var ve sistemleri iyi irdelemek gerekiyor. Bu konuyla ilgili hazırlıklarımızı yaptık ama uygun zamanı bulamadık. Geçtiğimiz dönemde yapalım dedik, zaman yetmedi. Bazı lokal düzenlemeler yaptık ama genel bir değişiklik zamansızlık nedeniyle hayata geçmedi. Yeni yasama yılı tam da yerel seçimler öncesine denk geleceği için köklü değişiklik gelir mi gelmez mi bu tamamen süreçle ilgili bir durum. Hükümet düzeyinde değerlendireceğiz” diye konuştu.

“ESNEK KIDEM TAZMİNATI SİSTEMİ GÜNDEMDE"

Esnek kıdem tazminatının son durumu hakkında açıklamalarda bulunan Faruk Çelik, “Eylül ayında taşeron işçilerle ilgili düzenlemeyi ilgili bakanlıklarla bir araya geldikten sonra bitireceğiz ve Sayın Başbakan’a sunacağız. Taşeron işçilerde en büyük sorun çalışanların tazminat alamamalarıdır. Bazı işçiler tazminat alır bazıları alamaz diye bir ayırımı kabul edemeyiz. Bu sorunu mutlaka çözmeliyiz. Burada yapılacak olan tazminatla ilgili düzenlemenin bağlayıcı olmamasıdır. Biz, isteyen mevcut sistemde isteyen yeni sistemden faydalanabilir biçimde daha esnek bir sistemi düşünüyoruz. Ama sendikalarla, ilgili bakanlıklarla ve Başbakan’la görüşeceğiz. Kazanılan haklara kesinlikle dokunulmayacak ayrıca kazanılan hakların emeklilikle ilgili boyutuna da işverenle işçi anlaşabiliyorsa eski sistemle devam edilebilir” dedi.

"YAŞA TAKILANLARA FORMÜL BULAMADIK"

Günü dolduğu halde yaşı bekleyen bazı vatandaşların emekli edilmesiyle ilgili yapılan çalışmadaki gelişmelere değinen Bakan Çelik, "Öncelikle erken emeklilik diye bir düzenlemeyi hiç bir zaman düşünmediğimizi belirteyim. Türkiye, bunu geçmişte yaşamıştı ve bütçesi perişan olmuştu. Konu yanlış aktarılıyor. Sorun, 1999’da bir gecede yasanın değişmesiyle mağdur olduğunu söyleyen bazı emeklilerin sorunudur. Biz bir düzenlemeyle emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözebilir miyiz diye bir çalışma yoluna gittik. Ancak bu düzenleme sürdürülebilir bir mali boyut içermiyorsa kimseyi ümitlendirmeye gerek yok. Bu durumda olanlar için acaba bir çıkış yolu var mı diye araştırdık ama böyle bir yol bulamadık" dedi.

"EKİM’DE KAPSAMLI PAKET GELİYOR"

Kadın çalışanların doğum izninin artırılması, evleneceklere kredi, çalışan kadınlara yönelik kreş uygulaması gibi düzenlemeleri yeni yasama döneminde meclise taşıyacaklarını ifade eden Faruk Çelik, şöyle devam etti:

“Bu saydıklarınızın tümü eylülde hazırlayacağımız paket içindeki konulardır. Bu düzenlemelerin tümü bizim bakanlığın sorumluluğunda olduğu için taşeron çalışması da dahil bir paket halinde ekimde Meclis’e getirmeyi planlıyoruz. Bu paket, çalışma hayatındaki tüm engelleri ortadan kaldıran düzenlemeleri içerecek. Kadın istihdamını destekleme, doğumu ve evliliği teşvik, esnek çalışma, tazminat ve saatler gibi çok kapsamlı bir paket hazırlıyoruz.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4011 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim