• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Cerrahpaşa Tıp'ta korkutan durum

Cerrahpaşa Tıp'ta korkutan durum
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bazı binaların Marmaray inşaatı ve İSKİ tüneli çalışmaları sırasında kolonlarda oluşan çatlaklar yüzünden boşaltılmıştı.

NESRULLAH SONAY - Her gün binlerce kişiye hizmet veren hastanenin hiçbir güçlendirme çalışması yapılmadan yeniden hizmete başlaması çalışanları ve hastaları korkutuyor.

Asrın projesi olarak nitelendirilen Marmaray inşaatıyla hasar gören İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, İSKİ’nin kazdığı tünel sonrası iyice tahrip olmuştu. Blok halindeki binalarda ciddi çatlaklar olunca 3 yıl önce ‘güçlendirilmek’ için boşaltılmıştı. Ancak hastane yönetimi bir süre önce hiçbir güçlendirme yapılmayan hasarlı binalara yeniden taşındı. Olası bir depremi kaldırmayacağı söylenen hastanede çalışmak zorunda olan hastane personeli de, sağlık hizmeti almak zorunda kalan vatandaş da diken üstünde!

İNŞAAT BİR YIL SONRA

Binalara değil güçlendirme yapmak, derin çatlakların bile sıvayla üstünden kapatıldığı net bir şekilde görülüyor. Şu an kullanılmayan bodrum katlarında ise çatlaklar olduğu gibi duruyor. Hasarlı binaların bulunduğu toprak zeminde yer yer çökmeler dikkat çekiyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol,  yaklaşık 4 yıl öncesi de her iki hastanenin yeniden yerinde inşa edilmesiyle ilgili proje oluşturulduğu ancak bu zamana kadar tek bir kazmanın dahi vurulmadığını belirtti. Erol, “Sadece proje aşamasında kaldı. İstanbul Üniversitesi Danışma Kurulu’nda alınan kararla inşatın 1 yıl sonra başlatılacağı belirtildi. Ama yine ertelenir diye endişelerim var” dedi.  

ÖNCE BOŞALTILMIŞTI

1999 Marmara depreminde hasar gören hastaneye gereken güçlendirmenin yapılmadığını hatırlatan Erol, “İski çalışmaları sırasında hastanenin binaları ciddi hasar gördü, boşaltıldı. Şimdi aynı binalarda hiçbir güçlendirme yapılmadan hizmet veriliyor” dedi.

HASTANENİN YÜZDE 70’İ TEHLİKEDE

Hastanenin en çok hizmet verdiği genel dahiliye, genel cerrahi, küçük cerrahi birimleri, merkez laboratuvarı ve polikliniklerin olduğu kısmın bir an önce boşaltılması ya da farklı yerlerde hizmet vermesi gerektiğini ifade eden Erol, “Binalar yeniden inşa edilmeli. Ki bu da hastanenin yüzde 70’ine tekabül ediyor. Büyük tehlike söz konusu.Tahminen günde 2 bin hasta ve bir o kadar da yakını bu hasarlı binaları kullanıyor. Durum ciddi tehlike arz ediyor” diye konuştu.

Üniversite dava açtı

Bu arada üniversite yönetimi ciddi hasarlar oluştuğu gerekçesiyle Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve yapımcı firmaya dava açtı.Kazı çalışmalarında kayma, çökme ve derin çatlaklar oluştuğunu iddia eden üniversite, yıllık zararın 3 milyon 161 bin lira olduğunu, 5 yıllık süreçte ise zararın en az 15.8 milyon lira olacağını beyan etti.

DEPREMDE BÜYÜK RİSK

Hastanenin olası bir depremde yerle bir olacağını ileri süren Erol, “Her an binalar çökebilir. Ama idarenin eli kolu bağlı çünkü mali gücü yok. Hükümet de bir şekilde buraya kulağını tıkadı. Eğer hükümet müdahale etmezse felaket olur” diye konuştu.

YÜRÜRKEN BİLE SALLANIYOR

Hastalar da tedirgin. İsminin açıklanmasını istemeyen hastalar BUGÜN’e şöyle konuştu: “Binalar kullanılamaz halde. Her an çökebilir. Yürürken bile bunu fark edebiliyoruz. Her yer sallanıyor. Korkuyoruz.”     

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2302 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim