• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

CHP'den iş kazalarının önlenmesine ilişkin kanun teklifi

CHP'den iş kazalarının önlenmesine ilişkin kanun teklifi
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: "Vatandaşlarımızın canı üzerine siyaset yapılamayacağı anlayışı ile bütün siyasi çıkar hesaplarını ve çekişmeleri bir kenara bırakarak, TBMM'deki bütün siyasi partileri, iş sağlığı ve iş güvenliğine sahip çıkmaya davet edi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, iş kazalarının önlenmesine ilişkin kanun teklifi hazırladıklarını belirterek, "Biz CHP olarak, vatandaşlarımızın canı üzerine siyaset yapılamayacağı anlayışı ile bütün siyasi çıkar hesaplarını ve çekişmeleri bir kenara bırakarak, TBMM'deki bütün siyasi partileri, iş sağlığı ve iş güvenliğine sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

Hamzaçebi, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda artan ölümlü iş kazalarına dikkati çekti. Akif Hamzaçebi, AK Parti Hükümeti'nin yandaş müteahhitlere ve diğer iş adamlarına daha fazla rant yaratmak için, kentlerin tarihi ve doğal dokusunu, iş güvenliği ve işçi sağlığını hiçe saydığını iddia etti.

TOKİ'nin, yandaş müteahhitlere, yasaların arkasından dolanarak rant sağlamanın en kolay aracı olduğunu ileri süren Hamzaçebi, "2004 yılında Toplu Konut Kanunu'nda yapılan değişiklikle, TOKİ Yapı Denetimi Kanunu dışına çıkarılmış ve İmar Kanunu uyarınca kamu kurumu sayılarak Yapı Denetimi Kanunu'na göre yapılacak yapı denetiminden muaf tutulmuştur. Sadece TOKİ mi? TOKİ tarafından müteahhit firmalarına yaptırılacak yapılar da Yapı Denetimi Kanunu kapsamından çıkarılmıştır" dedi.

Böylece TOKİ'ye iş yapan bütün yapı şirketlerin Yapı Denetimi Kanunun kapsamı dışında tutulduğunu ve TOKİ'ye tanınan her türlü imkanlardan yararlanmalarının yolunun açıldığını iddia eden Hamzaçebi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul'daki asansör kazasında olan da budur. TOKİ 2013 Mart ayında arsasını ilgili inşaat şirketine satıp parasını aldığı halde tapusunu ilgili inşaat şirketine devretmeyerek şirketin TOKİ'ye sağlanan imkanlardan yararlanarak hem yapı denetimi kapsamına çıkması sağlanmak hem de şirket tarafından belediyelere ödenmesi gereken harç ve benzeri mali yükümlülüklerden kurtulması sağlanmak suretiyle görevini kötüye kullanmıştır.

Sonuç ortadadır. TOKİ aracılığı ile yandaş müteahhitlik şirketlerine sağlanan imkanlarla iş sağlığı ve iş güvenliğinin hiçe sayılması, bu konuda yapılması gereken denetimlerin standartlara uygun şekilde yapılmaması sonucu ölümlü iş kazaları kaçınılmaz olmuştur. OECD ülkeleri arasında ülkemizin iş kazalarının en yüksek olduğu ikinci ülke olması tesadüf değil, yukarıda açıklanan emekçilerin alınteri ve canı pahasına yandaşı zengin etme siyasetinin sonucudur.

Biz CHP olarak, vatandaşlarımızın canı üzerine siyaset yapılamayacağı anlayışı ile bütün siyasi çıkar hesaplarını ve çekişmeleri bir kenara bırakarak, TBMM'deki bütün siyasi partileri, emekçilerimizin can güvenliğinin sağlanması ve daha fazla can kaybının olmaması için, iş sağlığı ve iş güvenliğine sahip çıkmaya davet ediyoruz."

Hamzaçebi, CHP Grubu olarak söz konusu sorunlara çözüm üretmek için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi sunduklarını belirtti.

Akif Hamzaçebi, teklifin; kamu özel ayrımı yapılmaksızın bütün yapıların Yapı Denetimi Kanunu'na tabi olması ve böylece devlete ait inşaatlarda yapı denetimlerinin yasalara uygun şekilde yapılarak daha sağlıklı ve güvenli kamu binaları inşa edilmesi, TOKİ'nin Yapı Denetimi Kanunu'na tabi olması ve TOKİ'ye yapı denetimi ve belediyelere ödenmesi gereken mali yükümlülükler konusunda sağlanan muafiyetlerin TOKİ aracılığı ile devlete iş yapan şirketlere yaygınlaştırılmasının önlenmesi, Sayıştay Kanunu ve Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamına alınmak suretiyle TOKİ kaynaklarının Sayıştay tarafından denetlenmesini içerdiğini bildirdi.

Bu haber toplam 2579 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim